Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Riksdagspartierna samlas för att diskutera Nato – så här kommenterar partierna Natofrågan

Från 2022
Antti Kaikkonen och Sanna Marin står bakom ett podium klädda i svart.
Bildtext Statsminister Sanna Marin säger att hon förstår att finländarna har ändrat åsikt om Nato. Här är hon tillsammans med försvarsminister Antti Kaikkonen på regeringens presskonferens på måndagen.
Bild: Jussi Nukari / Lehtikuva

Riksdagspartierna samlas på tisdagen för att diskutera läget i Ukraina och medborgarintiativet om Nato, enligt statsminister Sanna Marin (SDP).

Den parlamentariska diskussionen ska framför allt handla om Ukraina, men på måndagskvällen skrev Marin på Twitter att man också diskuterar medborgarinitiativet som kräver en folkomröstning om Nato. Initiativet har samlat 50 000 underskrifter och går vidare till riksdagen.

– Eftersom medborgarinitiativet om Natomedlemskapet har samlat en tillräcklig mängd underskrifter och går vidare till riksdagen, är det skäl att höra vad partierna anser om behandlingen, skriver hon.

Hon skriver ändå att det inte handlar om en bredare diskussion om Finlands linje i fråga om alliansfriheten.

Yles mätning som publicerades på måndagen visar att majoriteten av finländarna nu för första gången någonsin är för ett Natomedlemskap.

Yle Uutiset har samlat partiernas senaste reaktioner i Natofrågan.

Saarikko: Lugna beslut

Centerns ordförande, finansminister Annika Saarikko, säger att resultatet i Yles mätning är historiskt. Rysslands skrupelfria agerande och invasionen i Ukraina har påverkat finländarnas sinnesstämningar när det kommer till Nato.

Besluten som gäller Finlands försvar och allianser är ändå stora och måste fattas i lugn och ro. Vi måste hålla huvudet kallt, säger hon.

Centerns åsikt har länge varit att ett Natomedlemskap ska vara möjligt om finländarnas åsikter och säkerhetsläget förändras.

– Centerns ställning stöder det nuvarande läget, men öppnar också för ett Natomedlemskap, sa hon på måndagen då hon lämnade Ständerhuset.

SFP är för ett Natomedlemskap

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson, säger att de senaste dagarnas händelser har varit en vändpunkt i säkerhetspolitiken, och det har också medborgarna märkt.

Det är bra att diskutera Natofrågan nu, konstaterar Henriksson.

SFP har länge ansett Finland borde gå med i Nato, och nu måste vi överväga läget tillsammans med de andra riksdagspartierna, säger hon.

Samlingspartiet: Vi måste lägga grunden för ett medlemskap

Också Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo beskriver resultatet i Natomätningen som historiskt, och han säger att det är förståeligt att finländarnas åsikter förändrats då Ryssland anfallit ett självständigt land.

Samlingspartiet har stött ett Natomedlemskap i över ett decennium, och anser att det nu är läge att bana väg för medlemskapet.

Samlingspartiet ställer sig ändå skeptiskt till en folkomröstning om Nato, eftersom partiet upplever att risken för utomstående påverkan då är stor. Beslutet ska fattas i riksdagen, enligt Samlingspartiet.

– Det är en så stor fråga att det kräver en bred nationell majoritet och enighet, ett enigt folk.

Sannfinländarnas Purra: Förra veckan var en vändpunkt

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra säger att folkets åsikt har förändrats snabbt, men att det inte är överraskande.

– Många gamla principer bröts under en tidig morgon, när Ryssland anföll Ukraina, säger hon.

Purra vill inte ta ställning till om det är rätt läge att ansöka om ett Natomedlemskap. Säkerhetsläget kanske talar för det men många frågor är öppna, säger hon.

– Hurdan är möjligheten att ansöka om medlemskap i en krissituation, hur ställer man sig till det och hur reagerar Ryssland? Alla de här sakerna är mycket osäkra.

De Gröna och Vänsterförbundet manar till lugn

– I den här situationen är det viktigast att fundera på vad som är det strategiskt bästa sättet att trygga Finlands säkerhet just nu, säger De Grönas ordförande Iiris Suomela.

De Gröna är redo att uppdatera sin ståndpunkt kring Nato, säger hon.

– Men vi ser förstås inte snabba politiska manövrer som en bra lösning.

Suomela säger att Natomedlemskapet kunde bli ett bärande tema inför nästa riksdagsval. På så sätt skulle valet också ge mandat att styra Finlands utrikes- och säkerhetspolitik, och någon folkomröstning om Nato skulle då inte behövas.

Vänsterförbundets Li Andersson är inte heller överraskad över att finländarnas Natoåsikt verkar ha skiftat.

Hon säger sig hålla med president Sauli Niinistö om att andra frågor är mera kritiska på beslutsfattarnas agenda just nu.

Också Harry Harkimo (RN) tycker att Natobeslutet ska ligga hos riksdagen. Han säger att det är bra att ha ett ryggstöd i krissituationer.

Harkimo anser att Finland ska ansöka om Natomedlemskap.

Yle Uutiset lyckades inte nå Kristdemokraterna för en kommentar på måndagen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Eduskuntapuolueet keskustelevat Nato-mahdollisuudesta – Marin: Ymmärrän että monen näkemys muuttui, Orpo: Tietä jäsenyyteen olisi pohjustettava av Anniina Luotonen och Hanna Hanhinen. Svensk version av Lukas Lindström.