Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sponsorkuppen: Längdåkarna ska tävla med nummerlappar i ukrainska färger

Från 2022
Alexander Bolsjunov korsar mållinjen.
Bildtext Coop tänker producera blågula nummerlappar till tävlingarna i Drammen och Oslo.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Internationella skidförbundet (Fis) beslutade att de ryska åkarna får delta i världscupen i längdskidåkning också i fortsättningen. Motreaktionen från en av sponsorerna var omedelbar: Butikskedjan Coop producerar nummerlappar i Ukrainas färger.

De nordiska ländernas skidförbund hade krävt att Ryssland portas från världscupen, men önskemålet vann inte gehör. Fis har gett de ryska åkarna grönt ljus att tävla i Norge den här veckan.

Tävlingarna arrangeras i Drammen och Oslo och om Coop får som de vill kommer åkarna att tävla med Ukrainas färger på bröstet.

Coops kommunikationschef Björn Takle Friis berättar i en intervju för Aftenposten att man kommer att producera nummerlappar i blått och gult.

– Vi måste göra vårt yttersta. Vi anser att det inte skulle ha någon effekt att bara ta bort logotypen och ha en vit bakgrund. Vi hoppas att vårt beslut leder till att ryssarna inte vill åka med de nya nummerlapparna, säger han.

Han hoppas att Fis omprövar sitt beslut och trots allt portar det ryska landslaget.

– Vi har informerat Fis om våra planer. De måste nu reagera omedelbart. I sympati och solidaritet med Ukraina kan vi inte acceptera att det ryska laget får tävla i världscupen, säger Friis.

Klæbo ryter till

Fis beslut att tillåta Ryssland att ställa upp i de återstående världscuptävlingarna har väckt reaktioner också bland de aktiva. Johannes Høsflot Klæbo anser att Fis agerande är både fegt och svagt.

– Jag tycker att det norska skidförbundet skickade en bra och tydlig signal och det är väldigt tråkigt att Fis inte följde upp, säger han till VG.

Klæbo hävdar att beslutet skapat oro bland åkarna.

– Jag ogillar situationen väldigt mycket. Det blir vi åkare som får stå kvar med problemen.