Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finlandssvenska Ralf Sirén åkte iväg till Ukraina för att strida: "Jag kan inte bara stå vid sidan om och titta på när det händer"

Uppdaterad 01.03.2022 12:50.
Man i svart mössa och grön jacka.
Bildtext Skärmdump av en video, filmad på ett tåg, som Sirén laddade upp på sociala medier tidigt på tisdag morgon.
Bild: Ralf Sirén

Ralf Sirén reste i väg från sitt hem i Rotterdam i helgen för att strida mot Ryssland i Ukraina. "Det kändes som om jag inte kunde göra tillräckligt där jag bor, så jag bestämde mig för att åka iväg", säger han.

När Svenska Yle ringer upp Ralf Sirén i Lviv på tisdagsmorgonen ska han just åka iväg för att anmäla sig till tjänst i den ukrainska militären.

– De får placera mig där de anser att jag fungerar bäst och där min militära utbildning kommer bäst till nytta. Vi får se vad det blir, antagligen något slags internationell brigad som de nu har börjat grunda.

Sirén är reservist från Nylands brigad och löjtnant till militärgraden och säger att hans militärutbildning gör att han helt konkret kan hjälpa till.

– Alla kan se att det Ryssland gör är fel. Jag kan inte bara stå vid sidan om och titta på när det händer, säger han.

Sammanhållningen och hjälpviljan imponerade

Beslutet att åka iväg fattade Sirén i lördags, och redan på söndagen reste han i väg, efter att ha införskaffat utrustning och förnödenheter. Han tog tåget till Amsterdam och flög därifrån till Warszawa.

I Warszawa gick han till en butik som säljer militärutrustning, och där träffade han två ukrainare som gav honom skjuts till den polsk-ukrainska gränsen.

Vid gränsen övernattade han i ett flyktingcenter som inrättats i en gammal teater. Till en början fanns det gott om tomma sängar, men under nattens gång kom det mer och mer människor till centret.

Under resan imponerades han av den sammanhållning och vilja att hjälpa som han mötte bland människor på vägen. Tåget till Ukraina var till exempel fullt med skräp, men en grupp med frivilliga organiserade sig för att städa upp tåget.

– Något sådant skulle aldrig ha hänt om inte det skulle vara krig. Krig får ut det bästa och det värsta i människor. Jag har aldrig upplevt så stark sammanhållning och vilja att hjälpa.

"Första reaktionen var chock"

Först på måndag morgon ringde han jobbet för att meddela om sina planer. Det var också först då som han meddelade sin familj.

– Om jag hade ringt dem tidigare skulle jag inte ha klarat av att komma hit. De var alla upprörda. Första reaktionen var chock.

Sirén hade hört att tåg är bästa sättet att komma över gränsen, och valde att resa in i landet i västra Ukraina. Han säger att han förvånades över att inte bara tågen från Ukraina var fulla, utan att köerna var långa också till tåget till Ukraina. Sirén fick köa i fyra timmar för att komma på tåget.

– Där var bland annat ukrainare som jobbar utomlands. Jag talade bland annat med en sjöman och en person som arbetar med IT i Frankrike. Jag träffade också en åttioårig man som hade en grå hatt som ukrainare bar i första världskriget.

"Känner mig relativt lugn"

När Sirén anlände till Lviv var luftsirener i gång. Sirén fick övernatta hos en ukrainsk familj, som också hjälpte honom med att få kontakt med den ukrainska armén. Men vad som händer härnäst är öppet.

– Jag känner mig relativt lugn. Jag litar på det jag gör och har stort förtroende för Ukrainas försvar. Hela världen är på Ukrainas sida, jag tror vi kommer att vinna det här.

Sirén har ännu inte träffat några andra internationella frivilliga, även om han läst rapporter om att sådana finns. När han väl installerat sig hoppas han att han kan hjälpa andra som eventuellt vill göra lika.

Sirén säger att beslutsfattarna inte gör tillräckligt för att hjälpa Ukraina.

– Ukraina behöver hjälp nu genast, inte om två veckor eller en månad. Hjälpen måste komma nu, politikerna är för långsamma.