Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flyktingförläggningar i Österbotten beredda ta emot ukrainska flyktingar – ännu syns ingen flyktingvåg

Från 2022
Uppdaterad 03.03.2022 09:35.
Ukrainska tar sig över gränsen till Polen.
Bildtext Några stora skaror ukrainska flyktingar syns ännu inte i Finland. Men beredskap finns, intygar man på mottagningscentralerna i Österbotten.
Bild: Wojtek Jargilo / EPA

Flyktingmottagningarna i Österbotten har en stående beredskapsplan för att ta emot flyktingar när det uppstår kriser i världen. Nu har de höjt beredskapen, men ännu har de inte sett någon stor våg av flyktingar.

Vörå migrationscenter har en stående beredskapsplan för att ta emot flyktingar när det uppstår kriser i världen. Likadant är läget i Vasa, säger Pia Pajuniemi som är chef för flyktingmottagningen i Vasa.

– Vi vet inte om flyktingar är på väg till Finland, annat än de lokala bussar som åkt till Polen för att hämta flyktingar. Vi vet aldrig på förhand vem som är på väg hit, innan det är ett faktum att de är här, säger migrationsdirektör Mats Hägglund på Vörå migrationscenter.

Pia Pajuniemi i Vasa säger att inte heller de märkt av någon våg av flyktingar ännu.

– Men vi har hört rykten, fast inte om några stora grupper. Vi är redo att ta emot flyktingar, säger Pajuniemi.

Höjd beredskap

Vörå migrationscenter är inställt på att öka antalet platser på flyktingmottagningen om det behövs säger Hägglund.

– Men vi kan inte växa i det oändliga, det såg vi 2015. Om flyktingströmmen blir stor får vi ta hjälp av andra aktörer som Röda Korset, säger Hägglund.

Den som flyr kriget i Ukraina till Finland har i dag två alternativ. Den som har ett biometriskt pass får vistas fritt i ett EU-land i 90 dagar. Det andra alternativet är att söka asyl och då blir man registrerad på en flyktingförläggning. Asyl söker man hos polisen eller gränsbevakningen.

– Då tar myndigheterna kontakt med oss och ber oss inkvartera den asylsökande. Det är vår uppgift. Men som ukrainsk medborgare kan man alltså komma hit och stanna här i 90 dagar utan att registrera sig, säger Hägglund.

Pia Pajuniemi säger att många flyktingar hoppas kunna återvända till sitt hemland.

– Det kan gott hända att ukrainska flyktingar i första hand väljer att stanna hos släktingar och vänner för att se hur situationen utvecklar sig.

90 dagar eller ansökan om asyl

Den som inte är asylsökande måste endera bekosta sitt uppehälle själv eller få hjälp på plats genom frivillig hjälp.

– Det kan vara privatpersoner, organisationer eller kommuner som frivilligt går in och hjälper, säger Hägglund.

Om en flykting anländer till Jakobstadsregionen som samarbetar kring flyktingmottagande och integration tar Vörå migrationscenter emot de asylsökande.

– Då är det vi som står för servicen inom vår verksamhet, säger Hägglund.

Pia Pajuniemi säger att en eventuell större ström av flyktingar kommer att innebära att Migrationsverket fördelar ansvaret på kommunerna i Finland.

– Jag tror att vi har en mycket bättre beredskap i dag än vi hade 2015. Och det är också möjligt att EU griper in, säger Pajuniemi.

Försäkra rätt hjälp

I det här läget är det stora flyktingskaror som flyr Ukraina och finländare har också valt att hämta flyktingar med bussar från Polen.

– Då återstår det att se vad som händer när bussarna återvänder till Finland. Frågan är om det är frivilliga som bjuder in dem till sina hem och står för deras uppehälle.

Mats Hägglund säger att medmänsklighet alltid är rätt väg att gå, men att man också ska tänka på att man måste ta ansvar för dem man hjälper att komma hit. De behöver boende, mat och sjukvård.

– Därför är det viktigt att ta emot flyktingar på rätt sätt och klargöra vem som tar ansvar. Men jag kan å andra sidan tänka mig att det här är en grupp som är lättplacerad, säger Hägglund.

Hägglund säger att de ukrainska flyktingarna kommer från ett samhälle som har fungerat. Det är inte ett land som krigshärjats i åratal. Många ukrainare har redan tidigare kommit till Finland för att arbeta.

50 flyktingar i minuten

I dagsläget har flyktingmottagningen 113 platser fördelande på Oravais och Jakobstad. Dessutom har de ett 70-tal reservplatser.

Just nu bor ungefär 50 personer på förläggningen. Det är en låg siffra som beror på att pandemin gjort det svårt att ta sig till Finland.

Mats Hägglund säger att det säkert blir en fördelning av ukrainska flyktingar runt om i Europa, eftersom det handlar om så stora folkmassor.

– Det rapporteras om 50 flyktingar i minuten. Det fyller vår kapacitet på några minuter.

Hur kan vi hjälpa just nu?

– Vi har inte möjlighet att ta emot donationer så vi är tacksamma om lokala frivilligorganisationer koordinerar insamlingarna, säger Pajuniemi.

– Ett sätt är att stödja de stora hjälporganisationerna. Då får du känna att du hjälper och att ditt bidrag går till en pålitlig organisation, säger Hägglund.