Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Allt fler får gratis fästingvaccin i Lojo – också Virkby hör nu till riskområdet

Från 2022
Uppdaterad 02.03.2022 05:36.
Fästing på grått underlag.
Bildtext Allt flera Lojobor får nu fästingvaccinet gratis.
Bild: Asko Hauta-aho / Yle

Antalet Lojobor som får gratis fästingvaccin fördubblas. Nu vaccineras ytterligare omkring 6 500 personer utöver de 6 800 som tidigare hörde till dem som får vaccinet. Nu får också till exempel Virkbybor fästingsvaccinet gratis.

Lojo stad berättar på sin webbplats om de nya områdena som räknas som riskområden för fästingburen encefalit eller fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE).

Det är Institutet för hälsa och välfärd THL som fastlår de områden där invånarna får fästingvaccinet gratis. Att Lojo stad nu utvidgar området där vaccinet ges beror på det stora antalet fästingburen encefalit (TBE) som förekommit i områdena.

År 2019 bedömde THL att en del av strandområdena kring Lojosjön är riskområden för fästingburen encefalit. Vaccineringarna av invånare i de områdena inleddes våren 2019. Vaccineringarna hade god effekt.

Följande år utvidgades vaccineringarna till nya delar av skärgården och strandområden vid Lojosjön.

Från och med början av mars har THL utökat riskområdet i Lojo ytterligare. Nu hör också Ojamo, Lylyis, Hormajärvi, Vols, Virkby och Gerknäs till de områden där invånarna får gratis fästingvaccin.

De som bor i riskområdena eller har en sommarbostad där har rätt till en full vaccinserie på tre doser.

Tidsbokningen görs i första hand elektroniskt. Det är också möjligt att boka tid för vaccineringen på telefonnumret 019-369 2319.

Människor som inte bor i riskområdena får en remiss för vaccinet från sin egen hälsovårdscentral. Ett vaccin kostar cirka 35 euro i apoteket, men ett besök för att få vaccinet i hälsovårdscentralen är avgiftsfritt.

Personer som fyllt tre år kan få vaccinet.

Diskussion om artikeln