Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NRK: Ryska längdåkarna lämnar världscupen i Norge efter arrangörernas ultimatum – åker inte heller i Falun

Uppdaterad 01.03.2022 14:59.
Gleb Retivych växlar över till Aleksandr Bolsjunov i lagsprinten.
Bildtext Rysslands längdåkare lämnar Norge.
Bild: /All Over Press

De ryska längdåkarna lämnar Norge inför världscuptävlingarna i Drammen och Holmenkollen. Den ryske landslagstränaren Jurij Borodavko säger till NRK att den internationella säsongen är över för de ryska åkarna.

Arrangörerna av världscupsprinten i Drammen hade hotat att ställa in tävlingarna ifall de ryska och belarusiska åkarna får delta.

De norska arrangörerna och det internationella skidförbundet Fis har haft olika syn på hur de ryska åkarna ska behandlas. Norge ville inte tillåta ryska och belarusiska åkare i veckans världscuptävlingar trots att åkarna redan är på plats i Norge. Fis har ännu inte utlyst något förbud mot ryskt deltagande.

Konnerud IL som arrangerar torsdagens sprint i Drammen kom på tisdagen med ett ultimatum. Arrangörerna vägrar att arrangera tävlingen om inte de ryska och belarusiska åkarna stoppas.

– De tre nordiska skidförbunden skickade ett gemensamt brev till internationella skidförbundet där de bad om att stoppa ryskt deltagande i sprinten. När de inte böjer sig för den stora pressen har inte vi som idrottsförening i Konnerud något annat val än att sätta ner foten, säger klubbordförande i Konnerud IL, Kristin Örmen Johnsen till Drammens Tidende.

Efter det meddelade det ryska laget att man åker hem.

– Vi lämnar Norge och den internationella säsongen är över för oss, säger tränaren Jurij Borodavko till NRK.

Därmed är de ryska åkarna borta också från världscuptävlingarna i Falun. Ännu så sent som i dag har de ryska längdåkarna tränat i spåren i Holmenkollen.

Senare på tisdagen meddelade Fis att man kommer att följa IOK:s rekommendation om att stoppa alla aktiva från Ryssland. Internationella skidförbundet kommer inte att tillåta ryska eller belarusiska deltagare i resten av säsongens tävlingar.

Artikeln uppdaterad med Fis beslut klockan 14.58.

Diskussion om artikeln