Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Bojkotter, fonder och donationer - så här påverkar du ukrainakrisen med dina pengar

Från 2022
Uppdaterad 02.03.2022 17:00.
Två kvinnor sitter i en säng, med pyjamas på, och ser uppgivna ut.
Bildtext My Tengström och Ann-Catrin Granroth funderar på hur de bäst kan hjälpa till.
Bild: Frida Lönnroos

Många väljer att bojkotta ryska varor och andra åker till ukrainska gränsen för att hjälpa, men hur ska vi egentligen tänka kring våra pengar just nu?

Det senaste avsnittet av My och Anka är panka handlar om kriget i Ukraina. De tar upp tre frågor som många kanske funderar på just nu: Hjälper det att bojkotta ryska varor? Hur ska jag tänka kring mina fonder? Hur kan jag hjälpa på bästa sätt?

Bojkotta inte men donera - så här kan du påverka Ukrainakrisen med dina pengar

37:48

Att bojkotta varor är inte lösningen

I många finländska affärer plockas nu ryska varor bort från hyllorna och på sociala medier uppmanas folk att sluta tanka sin bil på Teboil som är ett dotterbolag till ryska Lukoil.

Taloussanomat skriver ändå i dag (2.3) att bensinstationskedjan bestämt att inte ta betalt av företagarna åtminstone fram till maj, vilket betyder att alla försäljningsintäkter går tills vidare till företagarna i Finland - inte Ryssland. Företaget meddelar också i ett pressmeddelande att de utreder möjligheterna för företagarna att fortsätta under samma varumärke men som självständiga aktörer.

Men spelar det verkligen någon roll ifall vi slutar köpa rysk vodka? Maija Lumme vid Eetti som jobbar för en hållbar och rättvis handel, säger att vi som privatpersoner inte ska bojkotta ryska produkter och företag.

Det är nämligen svårt att veta vem som drabbas, eller nås, av bojkotten. Därför är sanktionerna som riktas mot eliten och ledningen i Ryssland mer effektiva.

En bojkott – eller hot om bojkott som kanske gett effekt är den som nyligen riktades mot streamingtjänsten Netflix.

Den första mars trädde en ny lag i kraft i Ryssland och den kräver att alla streamingtjänster med mer än 100 000 prenumeranter måste visa 20 ryska tv-kanalers utbud. Bland dem finns Pervyj Kanal (Första kanalen) som enligt Politico har nära kopplingar till den ryska regimen.

För bara några dagar sedan gick budskapet runt på sociala medier: Säg upp din prenumeration om Netflix går med på detta. Nu har strömningsjätten svarat att de inte har några planer på att sända rysk tv.

Gör inget förhastat med dina fonder

Den ryska ekonomin skakas av sanktioner och Moskvabörsen stängdes på måndag (28.2), på order av centralbanken. Rubeln dyker och folk köar till bankomaterna för att ta ut sina pengar.

Så hur ska vi småsparare tänka kring våra fonder? Ska vi sälja allt som har något ryskt i sig?

Placeringscoach Sven-Eric Holmström säger nej. I stället ska vi ta det lugnt och hålla oss till vår ursprungliga investeringsplan.

Har du till exempel en fond som riktar in sig på så kallade tillväxtmarknader (emerging markets) är de ryska företagen oftast en väldigt liten del av hela fonden. Det handlar oftast bara om någon enstaka procent.

Har du investerat i ryska fonder kan läget däremot vara lite värre.

– Om det är möjligt kan man överväga att lösa in dem, men är de låsta är man fast. Det här är också en av grundorsakerna till att diversifiera – att inte heller råka ut för politiska risker, säger Holmström.

Det här borde ändå inte drabba så många småsparare i Finland eftersom vi inte satsat så mycket i Ryssland under de senaste åren.

Däremot har många finska bolag, som till exempel Fortum och Nokian Renkaat gått ner drastiskt under de senaste dagarna.

– De har fabriker och innehav i Ryssland och där finns nu överhängande risker. Så fast vi nu funderar över ryska investeringar är det mest de finska fonderna vi berörs av, säger Holmström.

Hur kan jag då veta om en fond innehåller bolag kopplade till Ryssland? Det är svårt, enligt Holmström.

– I regel kan du lita på att fondförvaltaren tar hand om det, iallafall i en aktiv fond. De anpassar riskerna hela tiden.

Indexfonder är i en annan situation.

– Då har du en given procent i bolag som har en verksamhet någon annanstans. Som indexplacerare kommer du inte undan. Du har till exempel Fortum och Nokian Renkaat i portföljen vare sig du vill det eller inte, säger Holmström.

Donera till stora och erfarna organisationer

Många vill hjälpa till på något vis, men hur gör vi det på bästa sätt? Nina Stubb, som tidigare jobbat på Röda korset och nu går kurser för att kunna jobba som fältarbetare, har några tips att dela med sig av.

  • Donera till stora, erkända och erfarna organisationer.

  • Låt staten ge bistånd till armén – militärdonationer kan vara komplicerade i en efterkrigstid. Till exempel delas just nu ut vapen till frivilliga som deltar i striderna. Det här kan skapa problem i efterkrigstid. I en del andra länder har det lett till rebellgrupper som har tillgång till vapen från krigstiden.

  • Känner du dig frestad att packa bilen och åka till gränsen? Eller donera saker till en privatperson som är på väg? Tänk igenom din plan om du tar saken i egna händer, eller fråga personen hur hen tänker dela ut hjälpen. Stubb minns hur det under Syrienkrisens akuta skede hände samma sak: Finländare aktiverades och ville hjälpa, men det här ledde till kaos på asylcentralerna när privatpersoner dök upp med saker som inte räckte till alla. Det här ledde i sin tur till konflikter bland de som behövde hjälp.

  • Nina Stubb säger att kostnaderna växer ju bredare verksamheten är eftersom organisationerna då jobbar i flera olika länder, på olika ställen, samtidigt. Siffrorna är ändå bra enligt henne, eftersom det förekommit skandaler där omkring hälften av donationerna gått till hjälp. Fördelen med större organisationer är samtidigt att de har lokala nätverk som kan språket och kulturen.

Vill du veta mer om hur vi ska tänka kring våra fonder och konsumtionsbeslut – lyssna på podden My och Anka är panka, som finns på Arenan.

Artikeln uppdaterad 2.3.2022 klockan 13:30 med ny rubrik. Den tidigare rubriken löd: "Sluta bojkotta, donera inte till militären och håll händerna på låren" – så här kan du påverka Ukrainakrisen med dina pengar.

Artikeln uppdaterad 2.3.2022 klockan 16:55 med tillägg om Teboils beslut att tills vidare frysa alla betalningar till ryska moderbolaget Lukoil.