Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ärkebiskop Mäkinen: Låt inte rädslan vinna

Från 2015
Uppdaterad 14.11.2015 18:22.
Ärkebiskop Kari Mäkinen
Bild: Lehtikuva

Evangelisk-lutherska kyrkans ärkebiskop Kari Mäkinen är precis som många andra nedstämd med anledning av offren för terrordåden i Paris och för deras anhöriga.

- Dåden gjorde mig stum inför människans grymhet, konstaterar ärkebiskopen i ett pressmeddelande.

Enligt Mäkinen berör dåden hela Europa och därmed också finländare. Europa är inte utomstående och vi kan inte stänga ut den verklighet från vilken människor söker skydd, konstaterar Mäkinen.

Han påminner om att bakgrunden till våldet finns i Mellanöstern, Syrien och Irak, och att en rättvis fred där skulle främja hela världens säkerhet.

- Jag ber för alla vars värld rubbats av det som hänt. Jag ber att ingen ska behöva vara ensam mitt i hopplösheten och sorgen, i rädslan och osäkerheten. Nu behöver vi varandras uppmuntran så att inte rädslan vinner. Om rädslan vinner, då vinner de som gjorde terrordåden, säger ärkebiskopen.

Han påminner att hoppet är öppenhet och förtröstan, och att uttrycka det, är fortsätta det vardagliga arbetet för att upprätthålla livet.

Också andra lutherska biskopar har uttryckt sitt deltagande och uttalat tröstens ord bland annat i sociala medier. Biskop Björn Vikström uttryckte tidigare på lördagen sina känslor av sårbarhet på Facebook.

- Det är så oändligt mycket lättare att förstöra än att bygga upp fred och försoning, skriver Vikström.

- Personligen tycker jag att omvärlden borde sätta en starkare press på arabstaterna att tydligt välja sida mot krig och extremism, och även skrida till konkreta åtgärder för att få slut på kriget. Att bara försöka vänta att konflikten skall ta slut av sig själv är inget acceptabelt alternativ, skriver Vikström också.

Du kan läsa biskopens hela ställningstagande här.

På söndag ihågkommer församlingar runtom i Finland offren för terrordåden i Paris, och deras anhöriga i gudstjänster.

Diskussion om artikeln