Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Antalet fall av fästingburen hjärninflammation ökade kraftigt i fjol – coronapandemins friluftsiver kan vara en orsak

Från 2022
Bildcollage. Till vänster syns ett blodprov för TBE-virus, till höger en hand som håller i en fästing med en pincett.
Bildtext I fjol anmäldes 150 fall av fästingburen hjärninflammation.
Bild: Collage: Alamy / All Over Press

I fjol anmäldes 150 fall av fästingburen hjärninflammation, vilket är betydligt fler än under tidigare år, rapporterar Institutet för hälsa och välfärd.

År 2020 anmäldes 91 fall av fästingburen hjärninflammation TBE till registret. År 2019 anmäldes 69 fall, år 2018 79 fall och år 2017 sammanlagt 85 fall.

"Under coronapandemin har människor rört sig och sysslat mer utomhus, tillbringat mer tid i stugorna och rest mer än vanligt i hemlandet. Förra sommaren var vädermässigt också utmärkt med tanke på utomhusvistelse. Utöver dessa kan också klimatförändringen och människornas medvetenhet om fästingburna sjukdomar förklara ökningen av antalet fall under de senaste åren", säger Henna Mäkelä, forskare vid Institutet för hälsa och välfärd, i ett pressmeddelande.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd var incidensen av fästingburen hjärninflammation åren 2017–2021 högst i Kustregionernas kommuner, i Pargas med 47 fall per 100 000 invånare, på Åland med 41 fall, och i Gustavs, med 37 fall per 100 000 invånare.

Enligt Institutet kommer man man att utvidga det nationella vaccinationsprogrammet för fästingburen hjärninflammation i Kyrkslätt och Lojo, eftersom sjukdomsincidensen i dessa områden har ökat betydligt under fem uppföljningsår.

Utöver dessa nya områden kommer man dessutom att fortsätta ge TBE-vaccinationer på Åland, i Pargas, Simo, de södra stadsdelarna av Kemi, Kotka skärgård, stadsdelen Sammonlahti i Villmanstrand, på ön Preiskari utanför Brahestad, i Gustavs, i Sibbo skärgård, i Lojo sjös skärgårdsområde samt i området kring Kyrkslätt Bobäck.

Vaccinationerna i det nationella vaccinationsprogrammet är avgiftsfria och alla fast bosatta och långvariga fritidsboende i området som fyllt tre år har rätt till dem.

Vaccinet skyddar inte mot borrelios

Institutet för hälsa och välfärd påminner att TBE-vaccinet skyddar endast mot fästingburen hjärninflammation och inte mot andra sjukdomar som sprids av fästingar, såsom borrelios. Alla sjukdomar som sprids av fästingar kan bekämpas genom att skydda sig mot fästingbett.

"När man rör sig i naturen i områden där det förekommer fästingar är det bra att använda ljusa kläder med långa ärmar och byxben samt att lägga byxbenen innanför strumporna. Insektsmedel mot fästingar kan ge extra skydd, liksom en daglig fästingkontroll”, säger Henna Mäkelä.