Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor smittspridning i Österbotten just nu – Många sjukvårdsanställda sjuka i corona

Från 2022
Sjukvårdare i skyddsutrustning på intensivvårdsavdelning.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Trots att många inte gör ett officiellt coronatest är incidensen för Österbotten på tisdagen 3080 smittade per 100 000 invånare under 14 dagar. Den stora smittspridningen märks på sjukhusen och inom hem- och boendeservice där många anställda är sjuka.

Andelen positiva tester i Österbotten är nu 60,6 procent och incidenstalet 3080. Det är enligt direktören för Österbottens välfärdsområde Marina Kinnunen mycket.

– Vi testar ännu väldigt mycket. Trots att vi har sagt många gånger att man inte behöver testa sig officiellt så gör många det ännu. I går (måndag) testades över 700 personer.

Kinnunen påminner om att man ska stanna hemma och undvika umgänge om man har förkylningssymtom, oberoende om hemmatestet visar positivt eller negativt.

Snart avslutas drop in-testningen

Kinnunen berättar också att man så småningom kommer att sluta med testning utan tidsbokning.

– Då börjar vi testa bara dem som borde testas enligt vår lista. De som jobbar inom social- och hälsovården, hör till en riskgrupp eller är gravida.

Ännu finns inget datum för när ändringen sker.

Vaccinationstakten är ganska långsam i Österbotten just nu. Kinnunen tror det kan bero på att många är sjuka just nu och därför väntar med att ta följande dos.

Läget under kontroll på sjukuset

Enligt Kinnunen är läget på sjukhuset under kontroll, trots den stora smittspridningen. På tisdagen vårdades 13 covidpatienter på Vasa centralsjukhus vårdavdelningar och en på intensivvårdsavdelningen. Förra veckan var personalläget på sjukhuset bekymmersamt.

– Just nu är personalbristen ett större problem än antalet coronapatienter. Men det har i alla fall inte blivit värre än det var för en vecka sedan. Förra veckan hade vi det svårt, men nu tycker jag det ändå har stabiliserat sig lite.

Besvärligt personalläge inom hem- och boendeservice

Hem- och boendeservice inom Österbottens välfärdsområde påverkas av de många coronafallen. Många av dem som insjuknat använder Österbottens välfärdsområdes stödservice Dessutom har personalen inom hem- och boendeservice drabbats av frånvaro till följd av sjukdom eller karantän.

– Det ena ger ju det andra. Trots att vi använder skyddsutrustning kan personalen bli smittad av en klient. Men utmaningen är om personalen är borta, säger Tony Pellfolk, verksamhetsområdesdirektör för hem- och boendeservice.

Enligt Pellfolk har man trots personalbrist kunnat ge den viktigaste servicen.

– Personalen har ställt upp och tagit på extra skiften och vi har fått in personal från andra enheter som inte har varit drabbade. Man har hjälpt varandra. Men i det långa loppet orkar inte heller personalen med att ta många extra skiften, säger han.

Pellfolk uppmanar alla som besöker en boendeenhet att tänka på hygienen och använda munskydd.

Diskussion om artikeln