Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Sanktioner slår allt hårdare mot Rysslands ekonomi – Teboil drabbas av bojkott i Finland medan Ryssland fryser utländsk egendom

Från 2022
Teboilin pihassa olevassa hintataulussa on polttoaineiden hintoja. 98-oktaanisen bensan litrahinta on sentin yli kaksi euroa.
Bildtext Teboil är en del av det ryska oljebolaget Lukoil. I Finland har flera finländska företagare drabbats av bojkotten mot Teboil.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

Ryssland försöka stoppa utländska företag från att föra ut tillgångar ur landet. Experter ser det som ett tecken på att västvärldens sanktioner mot Ryssland ger resultat. Samtidigt syns också oron i Finland.

Utländska företag i Ryssland förbjuds att föra ut egendom ur landet, rapporterar Reuters. Företagen får inte realisera egendom, sälja ryska innehav och ta hem vinsterna.

Orsaken är enligt den ryske premiärministern Mikhail Mishustin, att "företag tvingas handla under politisk press".

Värdepapper värda miljarder hindras att lämna landet. Det är ett tecken på att sanktionerna mot Ryssland har en effekt.

– Väst har tagit till storsläggan, sa Laura Solanko från Finlands bank i radioprogrammet Ykkösaamu på tisdag morgon.

Åtgärderna som ska försvaga den ryska ekonomin blir fler för varje dag. Det handlar om dels kraftiga statliga åtgärder som att Storbritannien stänger sina hamnar för ryska fartyg.

Dels handlar det om mer eller mindre spontana protester som att den ryska bensinmackskedjan Teboil har förlorat en stor del av sina kunder.

En Teboilstation i Österbotten vädjar till sina kunder om att upphöra med bojkotten.

– Vi är ett inhemskt företag som endast verkar under varumärket Teboil och vi köper vårt bränsle av finländska Neste, skriver Teboil Alajärvi på Facebook.

Teboil ägs av ryska Lukoil men de cirka 100 bensinstationerna drivs av finländska företagare.

Samtidigt meddelar oljejättarna BP och Shell att de omedelbart upphör med sina investeringar i Ryssland. Båda bolagen har haft en stark närvaro i landet och är bland annat delägare i det ryska energibolaget Rosneft.

Laura Solanko på Finlands bank bedömer att både stora och små åtgärder har betydelse.

– Det finns ännu många åtgärder som man kan ta till, säger Solanko.