Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kommunikationsminister Harakka kritiseras för att mörka sina affärer – sålde domännamn till Facebook för okänd summa

Från 2022
Uppdaterad 01.03.2022 17:20.
Kommunikationsminister Timo Harakka framför Google-skylt
Bildtext Är minister Timo Harakkas affärer med Facebook lämpliga för en kommunikationsminister, undrade oppositionen i riksdagen.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Ministrarnas förmögenheter och bindningar blev överraskande ett tema när riksdagen inledde sitt plenum på tisdagen. Samlingspartiet gick till angrepp mot minister Timo Harakka, som anses vara regeringens rikaste. Han anklagades för hemlighetsmakeri.

Statsrådets meddelande till riksdagen om ministrarnas bindningar brukar avfärdas som ett rutinärende när det ges några gånger om året. Då ges information om förändringar i ministrarnas näringsverksamhet, ägande i företag och andra betydande inkomstkällor och skulder.

Dessutom redovisas förtroendeuppdrag och andra betydande bindningar.

Informationen har betydelse när man värderar regeringsmedlemmarnas verksamhet, oberoende och hur de sköter sina affärer.

Det var Samlingspartiets ledamot Ben Zyskowicz som inledde debatten. Han påminde om att den socialdemokratiska riksdagsledamoten Timo Harakka under sin tid som riksdagsledamot år 2015 kraftigt kritiserade statsminister Juha Sipilä, som var regeringens rikaste minister.

Sipilä kritiserades då för att ge bristfällig information om sina affärer och stora egendomar i Nordea och Föreningsbanken. Då ansåg Harakka att det är märkligt att statsministern inte rejält informerar om värdet på sina värdepapper och frågade vad Sipilä vill dölja.

Meta.fi blev värdefullt – men hur mycket fick Harakka?

Nu utsattes Harakka själv för samma kritik. Zyskowicz krävde mer information om minister Harakkas aktiviteter när han har vägrat ge information om försäljningen av en webbdomän med namnet meta.fi.

Det namnet blev värdefullt när Facebook i höstas beslöt att byta namn till Meta, och köpte in firmor och webbdomäner med samma namn.

Harakka fick anbud på domännamnet i somras, och sålde till en internationell juristbyrå som bland annat representerar Facebook i Europa.

Nu ifrågasätts om kommunikationsministern ska göra affärer med ett internationellt storföretag som jobbar inom samma bransch som ministeriet han leder. Riksdagsledamöterna ville också veta hur mycket Harakka fick betalt.

Kommunikationsminister Harakka var inte på plats i riksdagen för att besvara kritiken, men både samlingspartister och sannfinländare krävde högljutt att Harakka och SDP:s riksdagsgrupp ska förklara affärerna.

I december förklarade Harakka i Ilta-Sanomat att frågan utreddes på förhand av Justitiekanslern.

Köpesumman är en affärshemlighet som Harakka enligt köpeavtalet inte får avslöja, säger han.

Helsingin Sanomat har citerat kvalificerade uppskattningar om att affären kan ha varit värd kring 100 000 euro.

Avslöjande information om ministrarna

Rapporten om regeringsmedlemmarnas egendomar ger inblick i aktieinnehav och andra placeringar, bostäder och sommarstugor, skog och jordbruk, och eventuella lån som har tagits.

Redogörelsen anses utöver skvallervärde också innehålla information om ministrarnas förmögenhetsstrategi och politiska intressen, och eventuella jäv.

Den tidigare journalisten Timo Harakka omtalas som regeringens rikaste minister. Han äger aktier i ett 40-tal aktiebolag samt fondandelar.

I början av februari hade de ett totalt börsvärde på 647 600 euro, delvis finansierade med lån. Dessutom äger hans aktiebolag Kansakunta oy aktier i ett tiotal bolag, till ett värde av 256 000 euro.