Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles rätt att publicera text begränsas – i framtiden krävs oftare koppling till video- och audioinnehåll

Från 2022
Yles sändningstorn i Böle i bakgrunden. I förgrunden en del av en Yleflagga.
Bildtext Bland annat snabba nyhetssituationer, nyhetsinnehåll som publicerats på minoritetsspråk och kultur utgör undantag från regeln.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Riksdagen godkände i dag den ändring av Yle-lagen som varit aktuell sedan 2020. Samtidigt förkastades ett medborgarinitiativ med målet att trygga publicering av texter som saknar koppling till video- eller audioinnehåll.

I fortsättningen ska Yles webbartiklar i huvudsak vara kopplade till video- och audioinnehåll som Yle publicerar.

Snabba nyhetssituationer, nyhetsinnehåll som publicerats på minoritetsspråk samt artiklar som har att göra med kultur eller inlärning utgör undantag från regeln.

Lagändringen ska träda i kraft så fort som möjligt.

Klagomål till EU

Bakgrunden till lagförslaget är ett klagomål som Medieförbundet lämnade till Europeiska kommissionen om att Yles verksamhet på webben bryter mot EU:s regler om statsstöd.

Medieförbundet är en branschorganisation för företag inom den kommersiella mediebranschen och den grafiska industrin.

Riksdagen förkastade i dag också ett medborgarinitiativ om att trygga Yles rätt att publicera textinnehåll som saknar kopplingar till Yles audio- eller videoinnehåll.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Eduskunta hyväksyi Yle-lain muutokset – tulevaisuudessa nettijuttujen yhteydessä pitää olla enemmän videoita ja audiota