Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"En rik kommun som Sibbo har råd med ett skolmuseum" – museet kan bli hemlöst i framtiden

Per-Inge Nordström i skolmuseet.
Bildtext Per-Inge "Pekka" Nordström är smått fundersam inför skolmuseets framtid.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Sibbo skolmuseum verkar i Mårtensby gamla skola. Nu har Sibbo planer på att antingen sälja fastigheten eller renovera den för 1,5 miljoner euro. I båda fallen tvingas skolmuseet att flytta.

Per-Inge "Pekka" Nordström öppnar dörren till tvåans klassrum, dörren till nostalgi och upplevelser.

– Då klasser är här på besök får eleverna sitta i pulpeterna och skriva med gammaldags stålpennor som de doppar i bläckhorn. Sedan jämför vi med hur eleverna skrev för 50 år sedan. Det är som natt och dag, säger han.

Skolmuseet besöks i vanliga fall av ett tiotal skolor per år.

– De flesta elever i Sibbo har någon gång under sin skoltid varit på besök här.

Det är besök som eleverna säkert inte glömmer så lätt.

– Vi brukar köra den där stränga stilen på låtsas. Eleverna står och väntar på led i korridoren, de ställer sig vid sin plats, sätter sig då läraren ger lov, markerar, och ställer sig upp för att svara. De tycker det här är jätteroligt, säger Per-Inge Nordström.

Sibbo skolmuseum i Mårtensby gamla skola.
Bildtext Skolmuseet har ingen brist på gamla föremål. De flesta kommer från nedlagda byskolor i Sibbo.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Själv har han jobbat som lärare i Sibbo i 30 års tid. Nu hör han till de entusiaster som driver föreningen som har hand om skolmuseet. De anser att museet behövs i kommunen.

– Vi har alla ett förhållande till skolan. En stor del av min generation har gått i en byskola och här känner de genast igen sig. De bläddrar i gamla häften och blir nostalgiska, säger han.

Sibbo institut verkar också i den stora gamla skolfastigheten. Huset är skyddat av Museiverket men är i rätt dåligt skick. En grundlig renovering kostar kring 1,5 miljoner euro.

Gammal skolbyggnad med röda väggar.
Bildtext Det finns en hel del som borde fixas på den gamla skolbyggnaden.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Nu föreslår tekniska utskottet i kommunen att fastigheten antingen saneras eller säljs. Frågan ska ännu behandlas av bildningsutskottet och fritidssektionen.

– Om man går in för en sanering stiger hyresnivån markant för verksamheterna i huset, något jag inte tror att bildningssidan vill gå in för, säger Tim Kankfelt, SFP, som är ordförande i tekniska utskottet.

Enligt honom är det troligt att kommunen säljer Mårtensby skola nästa år. En fastighetsmäklare har värderat fastighetens värde till 120 000 euro. Den får inte rivas.

– Någon hyra i större utsträckning kan vi inte betala, då får vi lägga ner verksamheten direkt. Det här görs inte för att tjäna pengar, säger Per-Inge Nordström.

Det gäller med andra ord för skolmuseet att hitta nya lokaler i Sibbo.

– Men jag tycker att en rik kommun som Sibbo har råd med ett skolmuseum. Vi måste inte finnas i en nedlagd skola. Vi kan finnas var som helst, säger han.

Gammalt skolföremål, ett vandringsbibliotek.
Bildtext Skolmuseets äldsta föremål är från 1870-talet: ett vandringsbibliotek.
Bild: Mikael Kokkola / Yle