En svalkande jordgubbs- och basilikasorbet för sommarens varma dagar
Bild: Sara Forsius / Character House / Yle
Den här sorbeten svalkar under också under sommarens varmaste dagar.
Har du en glassmaskin går det förstås bra att köra smeten i den, då tar det ungefär 40 minuter.

I det här avsnittet av Kan vi bara få njuta gör Tara Junker och Malin Öhman sorbet.
-
Spela upp på Arenan
Jordgubbs- och basilikasorbet
15 min. och 6 h i frysen
500 g jordgubbar
2 ekologiska lime
1 1⁄2 dl strösocker
2 1⁄2 vatten
1 kruka basilika
Rensa jordgubbarna. Tvätta limen ordentligt, riv skalet och pressa saften.
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Låt sedan dra i en timme. Lyft upp basilikan ut blandningen och mixa resten slätt.
Häll blandningen i en kakform eller en vid burk. Rör om varje halvtimme till sorbeten fått rätt konsistens, ungefär efter 6 timmar.