Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Nordic noir-genren utmanas nu av skräckgenren – finska filmen Ruva har redan innan Finlandspremiären väckt stort internationellt intresse

Från 2022
Huvudrollsinnehavaren Tinja ser sig i spegeln i den finska skräckfilmen Ruva.
Bildtext Ruva är den första finska skräckfilmen som har premiär i vår. Filmens huvudroll Tinja spelas av 12-åriga Siiri Solalinna som debuterar som skådespelare.
Bild: Andrejs Strokins

Det har gjorts så få skräckfilmer i Finland att de går att räkna på en hand, men snart behövs båda händerna. För i vår har två finska skräckfilmer premiär: Pahanhautoja och Paha kaksonen.

Pahanhautoja, eller Ruva som filmen heter på svenska, är först i tur. Förhandsintresset för Ruva har varit stort då filmen var en av de tre finländska filmer som visades på den ansedda filmfestivalen Sundance tidigare i år.

Efter Sundancefestivalen har filmens rättigheter sålts till fler än 40 länder och nu spekulerar utländska reportrar om regissören Hanna Bergholm har startat en ny våg inom finsk film.

Bergholm berättar att hon har fått frågan flera gånger och att hon inte vet vad annat hon ska svara förutom att skrattande säga:

– Jo, jo! Självklart! Absolut!

Filmregissör Hanna Bergholm.
Bildtext Med Ruva debuterar Hanna Bergholm som långfilmsregissör.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

"Den finska skräckfilmsvåren"

Att två finska skräckfilmer har premiär inom loppet av några månader är lika många skräckfilmer som det har producerats i Finland sedan 2008, om man ser till långa spelfilmer. Det året hade skräckfilmen Sauna premiär och åtta år senare hade filmen Bodom premiär.

Jag tycker att skräck och fantasy passar väldigt bra in i Finland.

Hanna Bergholm

Två premiärer är också lika många skräckfilmer som producerades i Finland under hela 1900-talet. Den senaste finska skräckfilmen innan Sauna var Olli Soinios Månskenssonaten från 1988, och innan den var det konstnärsparet Erik Blombergs och Mirjami Kuosmanens film Den vita renen från 1952.

Bergholm säger att hon är förvånad över att det har gjorts så lite skräckfilm i Finland.

– Vi har de djupa skogarna, melankolin, de gamla finska sagorna och mytologin. Jag tycker att skräck och fantasy passar väldigt bra in i Finland, säger hon.

En stark realistisk tradition

Ilja Rautsi är filmen Ruvas manusförfattare och han har tidigare bland annat gjort de korta skräckfilmerna Helsinki Mansplaining Massacre (2018) och Night of The Living Dicks (2021).

Film kan vara vad som helst, så varför skulle de bara vara realistiska?

Ilja Rautsi

Han berättar att realismen har varit den starkaste trenden inom finsk film under en så lång tid, vilket han anser är en stor bidragande orsak till varför det har gjorts så lite skräck, science-fiction och fantasy i Finland.

– Det är inget fel på realism. Men film kan vara vad som helst, så varför skulle de bara vara realistiska?

Manusförfattare Ilja Rautsi
Bildtext Manusförfattaren Ilja Rautsi efterlyser ett bredare spektrum av filmproduktioner i Finland.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

För Rautsi har det alltid känts mera naturligt att göra en film med vampyrer, än att inte göra det. Någonting som flera nu verkar ha börjat ta efter då han tycker sig ha märkt att flera inhemska filmskapare har börjat intressera sig för annat än den dominerande realismen.

– Av själviska skäl ser jag såklart inte fram emot att få mera konkurrens, men i det stora hela välkomnar jag att det görs flera olika slags filmer, säger han.

Finsk skräckfilm intresserar i världen

Det görs i nuläget så pass lite skräckfilm i Finland att det ännu är relativt lätt att nischa sig inom det, särskilt ute i världen.

Finsk skräckfilm intresserar på ett helt annat sätt än vad finsk dramafilm gör.

Ilja Rautsi

– Med en finsk skräckfilm väcker man lätt uppmärksamhet i andra länder. I princip kan man säga att finsk skräckfilm intresserar på ett helt annat sätt än vad finsk dramafilm gör, säger Rautsi och fortsätter:

– För att en finsk dramafilm ska väcka intresse måste man sedan tidigare vara en erkänd regissör.

Scen ur den finska skräckfilmen Evil Twin.
Bildtext I likhet med Ruva har skräckfilmen Paha Kaksonen också uppmärksammats utomlands inför sin premiär i april. Teresa Palmer spelar huvudrollen i Taneli Mustonens film.
Bild: Heikki Leis / Don Films 2022

En skrämmande debut

Ruva är Bergholms debut som långfilmsregissör och att det blev med en skräckfilm som hon gör sin debut är intressant, då hon avslöjar att hon inte är en vän av skräckfilmer.

Filmregissör Hanna Bergholm.
Bildtext Hanna Bergholm är väldigt glad över att förhandsintresset för Ruva har varit så stort. "Som regissör vill man att ens film ska bli sedd, så det känns underbart."
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Att Ruva blev en skräckfilm har ingen annan förklaring än att det bara blev så.

– Det var berättelsen som dikterade att den måste berättas med hjälp av skräck, berättar Bergholm.

Tyttö istuu sängyllä ja tunnustelee edessään olevaa valtavan suurta linnunmunaa.
Bildtext Idén till filmen föddes av att Ilja Rautsi nämnde åt Hanna Bergholm att han skulle vilja göra en film om en pojka som ruvar ett ägg. "Visst, men jag vill att det ska vara en flicka", sa Bergholm.
Bild: Andrejs Strokins

Fast sen å andra sidan kan det vara svårt att göra en film om en flicka som ruvar ett ägg som det kläcks en ond tvillingvarelse ur utan att inspireras av skräckfilmer.

Skräckgenren lämpar sig dessutom bra för att leka och pröva sig fram i, då den trots vissa förutfattade meningar är en väldigt fri genre.

– Man hör ofta att en skräckfilm ska vara det här, det här och det här. Men det stämmer inte. Skräck behöver inte vara någonting annat än skrämmande och störande, säger Rautsi.

Skådespelare Siiri Solalinna
Bildtext Siiri Solalinna som spelar huvudrollen i Ruva säger att hon var tvungen att lägga händerna för ögonen flera gånger när hon såg filmen för första gången. "Fast jag själv hade varit med och filmat så drogs jag med i historien och glömde bort att det var mig själv som jag tittade på."
Bild: Charlotte Winberg / Yle

En annorlunda skräckfilm

Det är inte bara det att Ruva är en skräckfilm som har väckt intresse inför premiären, Ruva är också en speciell skräckfilm.

Med Bergholms egna ord beskrivs filmen som “ett psykologiskt skräckdrama, med inslag av humor”.

– Jag ser det som att när människor hamnar i tragiska situationer och försöker komma ur dem, så kan de ibland bete sig ganska komiskt.

Filmregissör Hanna Bergholm.
Bildtext Hanna Bergholm berättar att hon med sin film vill att tittarna ska känna sig lite obekväma. "Det är inte en saga. Filmen utspelar sig i verkligheten, men det är alltid någonting som är fel trots den perfekta fasaden som målas upp i filmen."
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Bergholm säger att hon med filmen har velat bredda hurdana filmer som görs och överraska tittarna.

Det här är någonting som Sophia Heikkilä, som är en av filmens skådespelare, tycker att Ruva har lyckats med.

– Det här är så mycket mera än en skräckfilm! Därför lämpar sig den här filmen också till de som tror att de inte tycker om skräck eller som inte brukar titta på skräckfilmer, säger hon.

Vem vet, kanske vi kan lämna nordic noir bakom oss och istället satsa på skräck?

Sophia Heikkilä

I likhet med Bergholm är Heikkilä inget stort fan av skräckfilmer, men efter att ha varit med i Ruva så säger hon att hon har fått en ny beundran och förståelse för skräckgenren.

– Det är fantastiskt att man kan berätta en så här djup och berörande berättelse med hjälp av skräck.

Skådespelare Sophia Heikkilä.
Bildtext Sophia Heikkilä spelar den namnlösa mamman i Ruva och hon säger att hon under sin skådespelarkarriär aldrig har varit med i något liknande projekt. "Efter att jag hade läst manuset visste jag inte vad jag skulle tänka då det var så out of the box på alla sätt", säger hon.
Bild: Charlotte Winberg / Yle

Nu när Heikkilä har fått upp ögonen för skräckfilmer så hoppas hon att inhemska skräckfilmer är någonting som vi ser mer av i framtiden.

– Eventuellt skulle det här kunna bli vår nya genre och någonting vi blir bra på. Vem vet, kanske vi kan lämna nordic noir bakom oss och istället satsa på skräck?

Det våras för finsk skräckfilm

10:24

Ruva har Finlandspremiär 4.3 2022.