Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den ryska invasionen hotar förstöra Ukrainas kulturarv – ukrainsk kulturchef: "Putin vill stjäla det ukrainska kulturarvet – men förstör det"

Från 2022
Uppdaterad 02.03.2022 14:47.
Sofiakatedralen i Kiev.
Bildtext Sofiakatedralen i Kiev är ett av Unescos världsarv som kan hotas av förstörelse under kriget i Ukraina.

Miljontals konstverk, monument och Unescos världsarv hotar nu förstöras på grund av kriget, befarar den globala konstorganisationen Getty. "Putin och hans regim struntar i kulturarvet", säger Tetyana Filevska, på Ukraina-institutet.

Utöver allt mänskligt lidande i Ukraina hotar också den ryska invasionen förstöra kulturarv i landet.

– Putin och hans kriminella regim stannar inte för något, de har inga värderingar. Kultur och kulturarv har inget värde för dem, det visar de med varje bomb som de nu kastar över våra städer, säger Tetyana Filevska, konstnärlig ledare på Ukrainska institutet.

Det statsägda institutet, som har tillsatts av det ukrainska utrikesministeriet, arbetar med att stärka ukrainsk kultur.

Filevska har själv flytt från Kiev till västra Ukraina när Svenska Yle når henne på en hackig telefonlinje.

En mörkhårig kortklippt kvinna med svarta kläder.
Bildtext Tetyana Filevska är konstnärlig ledare på det statsägda Ukrainska institutet.
Bild: Ukraina-institutet

Känt museum brunnit upp

Ett museum som redan uppges ha brunnit upp är Ivankiv museet i Kiev-provinsen. Enligt Ukrainas utrikesministerium ska 25 verk av den världskända folkkonstnären Maria Primatsjenko ha brunnit ner som en följd av den ryska invasionen. Unesco utropade året 2009 till hennes år och finländarna minns kanske att Marimekko 2013 plagierade hennes konst.

– Museet brann ner totalt. Jag talade med Primatsjenkos dotter igår och hon var säker på att allt förstörts. Men det ryktas om att ortsbor skulle ha fått med sig några konstverk innan branden, så det kanske finns hopp om att något överlevt, men vi vet inte vad, säger Tetjana Filevska.

Verk av Maria Primatsjenko på Aboa Vetus & Ars Nova i Åbo.
Bildtext Den ukrainska konstnären Maria Primatsjenko visades stort på Ars Nova i Åbo 2018.
Bild: National Museum of Ukrainian Folk Decorative Art

I Ukraina finns också sju av Unescos världsarv. Bland annat Sofiakatedralen i Kiev, med mosaiker och fresker från 1000-talet, är nu hotad.

– Det är klart att flera dagars bombningar kommer att påverka katedralen. Om den förstörs av en bomb blir jag desperat men inte överraskad, Putin och hans gäng har visat sig totalt inhumana. De dödar barn.

"Putin vill använda kulturarvet för propaganda"

Kiev är symboliskt viktig för Putin och hans dröm om att återuppbygga det ryska imperiet. Kiev har kallats modern till de rusiska städerna och riket Kievrus som uppstod på nuvarande ukrainsk mark redan på 800-talet, men Putin har i stället talat om Kiev som de ryska städernas moder.

Putin vill gärna framhäva att Ryssland härstammar från Kiev, men staten Kievrus är inte samma sak som dagens Ryssland. Nationalencyklopedin definierar rikets kultur som kievrysk, till skillnad från den moskvaryska kultur som ledde till bildandet av dagens Ryssland.

– Putin vill appropriera ukrainsk kultur, stjäla den och använda den för sin egen propaganda.

Men att nu förstöra det helt är totalt motsägelsefullt, fortsätter hon.

– För de föreställer sig ett historiskt arv från kulturstaden Kiev, men de förstör staden som bäst. Jag tror de kommer att förstöra allt som står i vägen för deras kriminella planer och handlingar.

"Bojkotta all rysk kultur"

Enligt Filevska hann Ukrainas kulturministerium förbereda museerna på hur de skulle packa undan sina verk i säkra källare som övervakas dygnet runt.

– De flesta av de nationella museerna har skyddat sina samlingar.

Tetyana Filevska uppmanar alla inom det internationella kulturfältet att bojkotta all form av rysk kultur och stänga av allt samarbete med ryska kulturinstitutioner, kulturaktörer samt utesluta ryssar från alla styrelser och kommittéer.

– Vi tror starkt på att Ryssland måste exkluderas helt från det internationella kulturfältet: Allt måste stanna i Ryssland eftersom alla som inte gjorde allt för att förhindra det här kriget är ansvariga för det här brottet.

Tetyana Filevska säger att hon och ukrainarna ändå känner sig starka.

– Vi har en stark armé och en kämparglöd. Jag stannar i Ukraina och jobbar 24 timmar om dygnet.

Svenska Yle hade också avtalat om en intervju med Majdanmuseets chef Ihor Poshyvailo, som tvingades avboka den på grund av evakuering då Kiev attackerades av ryska trupper i tisdags.

Fedir Androshchuk, chef för Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev har under de senaste dagarna postat bilder på det hittills oskadda museet på Facebook, bland annat med texten "vi är oskadda".

Lyssna på intervjun här:

Den ryska invasionen hotar förstöra Ukrainas kulturarv

8:22