Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Den svenska miljön i Norra Paipis skola uppskattas av både barn och föräldrar: "Föräldrarna i Träskända kämpar för vår lilla skola i norr"

Norra Paipis skola
Bildtext I Träskända är föräldrar nöjda med undervisningen och miljön i Norra Paipis skola. Arkivbild.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Träskända stad har planer på att flytta sina svenskspråkiga elever från Norra Paipis skola i Sibbo till en ny skola i Tusby centrum.

Träskända behandlar ärendet den 22 mars och ett eventuellt bortfall sker först i augusti 2024 så stämningen i Norra Paipis är för tillfället god och avslappnad, säger rektor Maria Udd.

– Vi har fått arbetsro här och jobbar på som förut. Vi har inte drabbats av det desto värre och väntar på beslutet från Träskända.

Staden ordnade en diskussionskväll före sportlovet där också föräldrar från Hem och skola vid Norra Paipis skola deltog.

– Då kom det fram att majoriteten av de föräldrar som hade blivit tillfrågade, åtminstone tre-fjärdedelar, var av den åsikten att de vill ha sina barn kvar här hos oss. Det tyder ju på att de har ett förtroende för oss så vi hoppas att Träskända stad också har det förtroendet, säger Udd.

Den svenska miljön uppskattas

De Träskändaföräldrar vars barn går i svensk skola på andra sidan kommungränsen uppskattar den kulturmiljö vi kallar svenskbygd.

– De upplever att miljön i Norra Paipis är mer genuint svenskspråkig än de troligen kommer att ha i Tusby då det blir en del av ett stort campus som då är finskspråkigt och eventuellt finns där också andra språk och då blir svenska bara en liten droppe i havet, säger Udd.

Föräldrarna uppger också att när de en gång valt en svenskspråkig skola för sina barn, så har de en större chans att lära sig svenska i Sibbo.

Förutom själva undervisningen finns också olika nätverk som följer med skolan, till exempel garanterad elevvård på svenska.

– De får den här hos oss och så känner de personalen sedan när de fortsätter till högstadiet, i och med att vi har samma psykolog så känns det tryggt att gå och prata när det är någon som känner en från tidigare, säger Udd.

Norra Paipis skola har för tillfället 62 elever, varav 25 elever är Sibbobor. Två tredjedelar kommer utifrån, de flesta från Träskända, men också från Mäntsälä och Borgnäs.

Förutom det viktiga beslutet om utsocknes elever ser rektor Maria Udd positivt på våren och inkommande läsår.

– Vi har en stor etta på kommande. Om jag minns rätt har vi fjorton nya förstaklassare så vi växer med tanke på att det bara är tio som går ut sexan. Vi ökar med fyra igen.

Föräldrar på barrikaderna

De flesta kommer från Träskända, och intresset för skolan bland dessa föräldrar är stort. Så fram till hösten 2024 är framtiden tryggad.

– Det har kommit väldigt många förfrågningar under vintern om skolan. Föräldrar har varit i kontakt och frågat hur det och det andra fungerar för de har undrat om barnen ska kunna börja här, och jag har sagt att åtminstone fram till 2024, säger Udd.

Udd hoppas att Träskända stad inte återremitterar ärendet utan fattar beslut om elevernas framtid i mars. Då får också skolans personal arbetsro och kan fortsätta undervisningen i normal ordning i åtminstone två år.

– Det känns nog så där att våra föräldrar från Träskända nog har ställt sig på barrikaderna och kämpar för vår lilla skola här i norr, säger Udd.

Diskussion om artikeln