Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Matutdelningen i Borgå verkar vara räddad – kan flytta in i nya lokaler i vår

Från 2022
Uppdaterad 02.03.2022 20:08.
Flera personer står i kö.
Bildtext Köerna till Fänriksgatans mathjälp brukar vara långa. Allt mellan 100 och 250 personer besöker mathjälpen per gång. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

Föreningen Porvoon lähimmäistyö har i många år delat ut mathjälp på Fänriksgatan i Borgå. I vår måste föreningen flytta ut eftersom huset ska rivas och ge plats för bostäder.

Tidigare i år berättade föreningen att man hittat lämpliga lokaler att flytta till, men att man behöver hjälp av staden med att få hyran betald. Det ser nu ut att lösa sig.

Föreningens ordförande Katja Paasonen har i dag (2.3) diskuterat mathjälpen i Borgå tillsammans med stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, kyrkoherde Pontus Salmi och Samarias verksamhetsledare Ismo Valkoniemi.

– Resultatet blev att vi kan få ekonomiskt stöd av Borgå stad för hyresgarantin och några månaders hyra. Då får vi också ut statens bidrag. Det betyder att vi har lokalerna säkrade till slutet av året, säger Paasonen.

Hon förklarar att föreningen redan har beviljats 20 000 euro i statligt bidrag men att det betalas ut retroaktivt. De första månadernas hyrespengar måste hittas ur annan ficka så att det statliga stödet kan betalas ut mot uppvisat kvitto. Med de statliga pengarna går det sedan att betala resten av årets hyror.

Vi är väldigt nöjda med lösningen, annars skulle läget ha varit ganska kaotiskt

Katja Paasonen

Föreningen har inga egna tillgångar och medlemmarna arbetar på frivillig basis, så hittills har föreningens omkostnader varit mycket små. Fänriksgatans lokaler har staden låtit föreningen använda gratis.

– Stadens utlovade bidrag på 15 000 euro ska förstås ännu behandlas i stadsstyrelsen, men det borde inte vara några problem, säger Paasonen.

Enligt vad man diskuterat på mötet så ska styrelsen behandla saken så snabbt som möjligt, i mars.

– Jag skulle tro att vi kan vara klara att flytta om några månader, säger Paasonen.

De nya lokalerna tillhör en privat hyresvärd. Paasonen vill inte avslöja exakt vilka lokaler det rör sig om innan hyresavtalet är undertecknat.

– Lokalerna är lite på 300 kvadratmeter stora och logistiskt sett på en utmärkt plats. Det är lätt att ta sig dit till fots och bussen stannar alldeles bredvid.

En kyldisk med många mjölktölkar och yohurtstölkar.
Bildtext Mathjälpen delar ut till exempel mjölkprodukter, bröd och grönsaker. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

De nya lokalerna är tillgängliga, vilket är viktigt så att alla klienter ska kunna komma in. Många som besöker mathjälpen använder till exempel rollator eller rullstol.

– Vi är väldigt nöjda med lösningen, annars skulle läget ha varit ganska kaotiskt. Utan nya lokaler skulle vi förmodligen ha varit tvungna att avsluta verksamheten. Med tanke på dem som behöver hjälp så är det här jättefint, de vet att det finns hjälp att få i fortsättningen också, säger Paasonen.

Matutdelningen fortsätter som vanligt på Fänriksgatan 16 tills flyttlasset går. Mat delas ut varje tisdag, torsdag och fredag mellan klockan 12.30 och 14. Enligt Paasonen försöker man ordna flytten så smidigt som möjligt, så det inte blir något längre uppehåll.

Diskussion om artikeln