Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Multikonstnären Sam Huber tror på konstens kraft i kristider: "Kulturen är som luft, utan den kvävs man"

Från 2022
Musikern och mecenaten Sam Huber gästar Daniel Olin. Idolen Prince pryder hans kavajuppslag. - Spela upp på Arenan

Efter två tuffa år av nedstängningar har kulturbranschen hamnat i en svacka. Stämningen på fältet varierar från ilska till depression, berättar musikern och mecenaten Sam Huber.

Det första Sam Huber gör på morgonen är att läsa senaste nytt om kriget i Ukraina. Den initiala chocken över det förändrade världsläget har övergått till oro. Oro också för Finlands säkerhet.

– Det värsta som kan hända är krig. Det finns inget värre än när människor dödar varandra. Det är till och med värre än pandemier, konstaterar han.

Men konsten och kulturen är viktig också i tider som dessa, säger Huber.

– Kulturen har alltid tagit ställning till det som händer i världen. Men man behöver också bra eskapism. Så man inte fastnar i det svarta.

Från ilska till depression

Men kulturbranschen i Finland mår inte bra. Efter två tuffa år av coronarestriktioner och nedstängningar har många på det kreativa fältet tappat sina krafter.

– Under den första demonstrationen vid riksdagshuset fanns det hopp, men restriktionerna har varit långa och kvävande. Det har blivit en svacka som det tar en lång tid att komma upp ur.

Stämningen på kulturfältet varierar från ilska till depression, berättar Huber.

– Jag har hört om ett par bekantas bekanta som begått självmord. Det är ju det mest extrema om folk blir så deprimerade. Det är tragiskt om det går så långt, men man måste vara optimistisk. Annars är det ingen mening med det hela.

Sam Huber är mest känd som frontfigur för funkbandet Eternal Erection. Det numera kultförklarade bandet blev i tiderna känt för sina spektakulära spelningar som kännetecknades av pampig scenografi, skamlösa alter egos och färgsprakande scenkläder.

En man tittar in i kameran och ler.
Bildtext Musiker, skådespelare, mecenat. Sam Huber observerar kulturfältet från en unik position.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Men till skillnad från många andra kulturarbetare har Huber aldrig varit beroende av understöd från diverse stiftelser och fonder. Som arvinge till den Ahlströmska industrisläkten kunde han grunda sin egen konststiftelse år 2005.

Stiftelsen finansierar scenkonstnärer med upp till 80 000 euro i året.

– Förra året kom det lika många ansökningar som vanligt, men i år kom det färre. Jag förväntade mig en våg av ansökningar, men sorgligt nog blev det inte så.

Huber tolkar det som att en del kulturarbetare bytt bransch för att livnära sig. Medan andra blivit så deprimerade att de bara lagt av.

– Pandemin har varit ett hårt slag för kulturen.

"Kultur uppskattas inte i Finland"

Huber förstår att restriktionerna varit viktiga för att minska smittspridningen. Men han tycker att bördan borde ha fördelats jämnare mellan olika samhällssektorer.

– Pandemin har visat att kulturen inte uppskattas hemskt högt i Finland. Det är en lyx som är lätt att begränsa.

Hans teori är att den finländska kulturen ännu är så pass ung. Han jämför med länder som Sverige och Frankrike som varit självständiga en längre tid.

Samtidigt drar man ner på statens kommande kulturanslag. Man sparkar på den som redan ligger

Sam Huber

– Där har man insett att kulturen är lika viktigt som luft, utan den kvävs man. I Frankrike sa folk nej till en andra nedstängning av kulturbranschen. Här har det viktigaste varit att överleva. Men vad är livets mening - är det bara att överleva eller också att leva?

Men just nu ser det ljusare ut gällande pandemin. Restriktionerna lättas och dörrarna till teatersalar, konserthallar och konstmuseum står öppna igen.

– Trots att Finland inte är ett så kulturvänligt land, så är publiken det. Folket är förväntansfulla och vill se kultur. Till exempel har musikfestivaler som Flow Festival och Ruisrock nästan sålt slut.

– Men det hemska är att man samtidigt dragit ner på statens kommande kulturanslag. Man sparkar på den som redan ligger ner. Det borde vara tvärtom.

Sam Huber

Sam Huber gästar Daniel Olin i kväll klockan 19.00 på Yle Fem och på måndag 7.3 kan en längre version av intervjun höras i Yle Vega klockan 19.22. Hela intervjun finns också på Yle Arenan.

Hör Sam Huber berätta hur hans mormors syster Maire Gullichsen inspirerat honom som mecenat:

Multikonstnären Sam Huber: Kultur lika viktigt som luften vi andas - Spela upp på Arenan