Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby stad är redo att ta emot ukrainska flyktingar: "Det här är vårt sätt att visa att vi också vill vara med och ge vårt stöd"

Från 2022
Martin Norrgård i ett vårgrönt Vörå på skidcentret
Bildtext Martin Norrgård, stadsdirektör i Nykarleby.
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Kriget i Ukraina har lett till att många människor nu befinner sig på flykt. Nykarleby stad kan i första hand erbjuda boende till dem som anländer från Ukraina.

Nykarleby vill redan i ett tidigt skede visa sitt stöd för ukrainarna, säger stadsdirektör Martin Norrgård.

– Vi funderade med ledningsgruppen vad stadens sätt att hjälpa är. Det mest konkreta är att hitta något slags boende, det är vad vi kan erbjuda.

Den humanitära hjälpen koordineras sedan tidigare av flera andra organisationer.

– Det finns många andra humanitära insatser redan. Privatpersoner och andra organisationer som ger kläder, andra förnödenheter och samlar in pengar. Det här är vårt sätt att visa att vi också vill vara med och ge vårt stöd.

Ett enhälligt beslut

I första hand handlar det nu om att hjälpa med boende. Stadens andra stödtjänster blir aktuella i ett senare skede om det visar sig att personerna är i behov av en plats på heltid eller en lång tid framöver, påpekar Norrgård.

– Då pratar vi om andra tjänster som alla invånare har rätt till inom staden.

Beslutet att ta emot flyktingar var enhälligt i stadens ledningsgrupp.

– Jag pratade med styrelseordförande och fullmäktigeordförande som är helt med på noterna, säger Norrgård.

I ett senare skede kommer en träff ordnas för ukrainare som bor och jobbar i Nykarleby för att diskutera ytterligare hjälp. Det finns också eventuella planer på att erbjuda ytterligare hjälp från stadens fritid och kultur.