Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Coronaviruset överväldigar Hongkong – också finländare måste anpassa sig

Från 2022
Uppdaterad 24.03.2022 16:17.
Man sitter på en bergsklack vid ett öppet hav.
Bildtext Tuomas Kauppinen är besviken på beslutsfattarna i Hongkong. Han tar sin tillflykt till naturen när han behöver koppla av.
Bild: Tuomas Kauppinen / Yle

I det tättbefolkade Hongkong sprider sig coronaviruset nu som en löpeld. Invånarna är förbluffade, för Hongkong har länge följt stränga virusregler som till och med anses hota territoriets ställning som ett internationellt finanscentrum.

För första gången sprider sig coronaviruset nu i stor skala i Hongkong. Också antalet dödsfall har ökat markant som en följd av att många ålderstigna Hongkongbor av olika orsaker har varit ovilliga att bli vaccinerade.

Den finländska företagaren Tuomas Kauppinen är förvånad över att beslutsfattarna verkar ha tagits på sängen. Han påpekar att de har haft en lång tid på sig att förbereda sig.

– Man måste vänta flera dagar på att få reda på sina testresultat. Köerna till sjukhusen är långa, och det sjabblas också i övrigt en hel del, konstaterar Kauppinen som har bott sju år i Hongkong.

Kinesiska åldringar pausar på en trappa framför ett tempel i Hongkong.
Bildtext Många ålderstigna Hongkongbor har vägrat att låta sig bli vaccinerade. De säger att de inte har förtroende för Hongkongs ledare som uppmanar dem att ta vaccinet.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Problematisk taktik får inte ändras

Situationen är ny. Med hjälp av en sträng så kallad nolltoleranslinje har Hongkong lyckats hålla sig så gott som virusfritt ända tills nu.

Den här taktiken har ändå också orsakat många problem. Den har till exempel inneburit att Hongkongs gränser i praktiken har varit så stängda som möjligt för att se till att ingen tar med sig viruset från utlandet.

Samma nolltoleranslinje används också i det övriga Kina för att hålla viruset i schack. Kauppinen är nu förvånad över att de kinesiska ledarna förutsätter att Hongkong fortsätter att följa den linjen även om viruset redan sprider sig på ett okontrollerat sätt i territoriet.

– Bara enstaka fall kommer från utlandet medan det är frågan om tusentals lokala fall per dag. Jag tycker därför inte att det är logiskt att hålla fast vid nolltoleranslinjen, konstaterar han.

Dyra karantäner i trånga förhållanden

Nolltoleranslinjen bygger bland annat på stränga karantänsbestämmelser. Alla som anländer till Hongkong måste på egen bekostnad ta in på så kallade karantänhotell.

På hotellen sitter gästerna sedan inspärrade på sina rum. I Hongkong är de här rummen ökända för att vara trånga.

– Jag kunde välja mellan att ha min yogamatta eller ett hopfällbart bord på golvet. Mattan och bordet fick inte plats samtidigt, berättar Siru Heino som arbetar som coach för företagsledare i Hongkong där hon har bott i 14 år.

Till saken hör att Heino hade tagit in på ett hotell av medelnivå. Hennes rum var därför större än det som hon hade fått i ett billigare alternativ.

Inget tillträde till bevakade korridorer

Karantänhotellen har till råga på allt trissat upp priserna markant. Karantänen blir således också kostnadsmässigt en avsevärd belastning.

Oberoende av vilket hotell man väljer är reglerna ytterst stränga. Under hela vistelsen ser man inte en levande själ.

– Maten placeras på en bricka utanför dörren i korridoren. När man lyfter upp brickan måste man hela tiden hålla en fot inne i rummet, berättar Heino.

Heino förklarar att det är absolut förbjudet att röra sig i korridoren. Säkerhetskameror är riktade mot rumsdörrarna, så de har en avskräckande effekt.

Blond kvinna klädd i en träningsväst poserar för kameran på ett berg i Honkong med vatten och öar i bakgrunden.
Bildtext Siru Heino har fotvandrat regelbundet i Hongkongs naturparker ända sedan coronapandemin bröt ut. För henne är det ett utmärkt sätt att få bort tankarna från vardagen.
Bild: Siru Heino / Yle

Allmänt missnöje med karantäntiden

När Heino förra sommaren återvände till Hongkong efter ett besök i Finland måste hon hålla sig isolerad en vecka på hotellrummet. Det upplevde hon att var acceptabelt.

På hösten förlängdes den obligatoriska hotellkarantänen ändå till hela tre veckor. Många Hongkongbor ansåg att det var en orimligt lång tid, och också näringslivet framförde sitt missnöje.

– De stränga karantänsbestämmelserna bygger inte på några medicinska rön. Man skulle klara sig lika bra med kortare karantäntider, säger Heino.

Beslutsfattarna motiverar sin linje med att Hongkong måste följa det övriga Kinas exempel. Också där är karantäntiderna långa.

Internet otillräckligt i längden

Nolltoleranslinjen innebär att också den i vanliga fall oerhört livliga landgränsen mellan det formellt autonoma Hongkong och det övriga Kina i praktiken är mer eller mindre stängd. Det har gjort livet surt för otaliga människor, bland dem Tuomas Kauppinen och hans kinesiska hustru Helen.

– Det har varit mycket svårt. Varken min hustru eller jag har kunnat besöka Kina en enda gång efter att coronapandemin bröt ut för drygt två år sedan, berättar Kauppinen.

Helen Kauppinens föräldrar och flera av hennes släktingar och vänner är bosatta i södra Kina. Vanligtvis skulle hon besöka dem regelbundet.

Förr gjorde både Helen och Tuomas dessutom ofta arbetsresor i Kina. Tuomas är med om att driva ett bolag som i hela Ost- och Sydasien marknadsför den finska kunnigheten inom utbildningssektorn.

– Jag har brukat tillbringa hälften av året på resande fot. Nu har jag i stället hållit kontakt med mina partner och kunder via internet, men i det långa loppet är det ingen bra lösning, konstaterar han.

Bergslandskap täckt av träd och grönt gräs.
Bildtext Det finns överraskande stora vildmarker i Hongkong. Bland annat apor och vildsvin stortrivs och de förökar sig också snabbt.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Företag måste lämna Hongkong

Kauppinen förklarar att det i Asien är kulturellt viktigt att man träffar varandra också ansikte mot ansikte. Det räcker inte med att man enbart håller möten på distans.

– Det gäller till exempel att äta och umgås tillsammans. Allt sådant har nu fallit bort, beklagar han.

Själv ämnar Kauppinen inte ge upp, men en hel del andra utländska företagsledare säger att karantänsbestämmelserna tvingar dem att lämna Hongkong. Många företag har redan stängt sina kontor och flyttat dem främst till Singapore.

Det varnas till och med för att Hongkong kan förlora sin ställning som ett viktigt internationellt finanscentrum ifall gränserna fortsätter att i praktiken vara stängda. De ypperliga förbindelserna till det övriga Asien har varit ett av Hongkongs trumfkort.

I naturen går det att koppla av

I början av februari reagerade Hongkongs ledning på missnöjet inom näringslivet genom att förkorta den obligatoriska hotellkarantänen från tre till två veckor. Också det anses ändå vara en alldeles för lång tid både kostnadsmässigt och psykiskt.

Invånarna måste därför acceptera att de i praktiken bara i tvångssituationer kan lämna Hongkong. Mer än sju miljoner människor bor i territoriet som inte är mycket större än huvudstadsregionen i Finland.

– Alla måste nu försöka hålla sig i balans. Det gäller att fundera på hur vi ska kunna ta hand om oss själva för att inte bli nedstämda, säger Siru Heino.

För sin egen del gör Heino ett par gånger i veckan långa fotvandringar i naturen. Det är ett utmärkt sätt att komma bort från Hongkongs intensiva stadsmiljö.

– Ett tu tre är man på en vandringsstig där man hör fågelsång och ser fjärilar flyga. Det är en fantastisk aspekt av Hongkong, konstaterar hon.

En orm.
Bildtext Den här pytonormen vilade sig vid en stig när Tuomas Kauppinen lade märke till den. Ormen försvann sedan snabbt in i vegetationen.
Bild: Björn Ådahl / Yle

Pytonorm ger ett lyft

Heino har märkt att få utomstående känner till att hela 40 procent av Hongkongs areal består av beskyddade naturparker. De korsas av välskötta stigar som bildar ett flera hundra kilometer långt nätverk.

Också Tuomas Kauppinen har börjat göra fotvandringar. Under dem har han fått se hur mångsidig naturen är i Hongkong.

– När jag och en av mina vänner fotvandrade för några veckor sedan såg vi en fyra meter lång pytonorm. Den var alldeles bredvid oss, så det kändes otroligt, berättar han.

Både Kauppinen och Heino räknar med att hinna vara med om flera fina naturupplevelser i Hongkong innan det igen blir lätt att göra utlandsresor.

Hongkongs ledning förmodas följa nolltoleranslinjen lika länge som det övriga Kina, och det befaras betyda att karantänsbestämmelserna är i kraft en lång tid framöver.