Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vi bör också förbereda oss på rysk hybridpåverkan" – Helsingfors förbereder sig nu på att ta emot flyktingar från Ukraina

Från 2022
En man klädd i mörkblå kavaj, rosa skjorta och glasögon tittar in i kameran och ler.
Bildtext Under rådande förhållanden kan vi inte utesluta rysk hybridpåverkan, sa borgmästare Juhana Vartainen (Saml).
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Helsingfors stad förbereder sig på att ta emot flyktingar från Ukraina. Bland annat kommer staden att dela ut informationsblad riktade till ukrainare som anländer till Helsingfors.

– Hittills har det varit lugnt vid gränsen. Bara enstaka ukrainare har så här långt ansökt om asyl. Vi kommer nu att i terminalerna dela ut informationsblad som är riktade till ukrainare som kommer till Helsingfors. Där finns information om bland annat social- och hälsovården, sade Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) under fullmäktiges frågetimme.

Onsdagens frågetimme i stadsfullmäktige dominerades helt av Rysslands attack mot Ukraina.

Stadens social- och krisjour samt migrationsenhet förbereder sig nu på att hjälpa ukrainare som inte ansöker om asyl men behöver inkvartering eller vård.

Helsingfors samarbetar med olika statliga myndigheter och övriga städer i huvudstadsregionen när det gäller flyktingarna från Ukraina.

Lämpliga lokaler kartläggs

Migrationsverket har hand om asylboendena men enligt Vartiainen bör Helsingfors förbereda sig på att utvidga sin kapacitet för nödinkvartering, skapa mottagningsenheter för flyktingar eller tillfällig inkvartering på Migrationsverkets begäran.

– Kartläggningen av lämpliga lokaler pågår just nu. Till min glädje har privata aktörer också erbjudit lokaler för ändamålet.

– Vi bör också bereda oss på annat sätt när det gäller vem som kommer hit. Under rådande förhållanden kan vi inte utesluta rysk hybridpåverkan, sade Vartiainen under frågetimmen.

Svenska Yle frågade Vartiainen efter frågetimmen vad han menar med rysk hybridpåverkan.

Han syftar på att man med avsikt skapar oenighet och instabilitet och att människor planenligt sänds över gränsen, som i Litauen 2021 och i Finland 2015-2016.

Största städerna ger humanitärt biståndspaket på 1,5 miljoner

Helsingfors beslöt i början av veckan att ge 350 000 euro i humanitärt bistånd till Ukraina. Summan ingår i det paket på ungefär 1,5 miljoner euro som Finlands största städer stöder Ukraina med.

– Fastän vi hjälper ukrainska flyktingar som kommer hit är det en stor glädje att höra att vi kan hjälpa ukrainarna i deras hemland, sade Joel Harkimo (Rörelse Nu).

Vanliga ryssar som bor i Finland är inte på något sätt skyldiga

Vartiainen tillsatte i måndags en separat krisgrupp för att styra och samordna beslut i anslutning till situationen i Ukraina. Gruppen höll sitt första möte på onsdagen och diskuterade då bland annat koordineringen mellan stadens tjänster och frivilligarbete.

"Det här är Putins krig, det är inte ryskspråkigas krig"

Veronika Honkasalo (VF) och Emma Kari (Gröna) lyfte båda två upp rasism och diskriminering som ryskspråkiga nu utsättas för på grund av attacken mot Ukraina.

– Redan nu märks av ett spändare attitydklimat. Vanliga ryssar som bor i Finland är inte på något sätt skyldiga till den ryska statens ohämmade och fördömande aggression. Trots det känner det av aggressionen dagligen. Vi måste alla stå emot rasism men det kräver åtgärder av särskilt dem som har hand om barn och unga, sade Honkasalo.
– På basis av flera meddelanden har diskrimineringen av ryssar ökat. I Helsingfors bor nästan 20 000 ryssar. Det här är Putins krig, det är inte ryskspråkigas krig, sade Kari.

Lärare har fått material för att behandla kriget i skolan

Biträdande borgmästare Nasima Razmyar (SDP) berättade att staden på olika sätt nu stöder lärarna för att skolvardagen ska kännas trygg.

– Det finns material som lärare kan använda när de behandlar kriget med sina elever, sade Razmyar.

Enligt Razmyar funderar staden nu med anledning av situationen på att anställa skolhandledare som talar ukrainska.