Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter dagar av spekulationer – nu bekräftar oligarken Roman Abramovitj att han säljer Chelsea: "Det gör ont"

Från 2022
Uppdaterad 02.03.2022 21:18.
Roman Abramovitj.
Bild: Jed Leicester / AOP

Roman Abramovitj har lagt ut Chelsea till försäljning. I ett uttalande säger oligarken att det gör ont att lämna Londonklubben. Vinsten efter försäljningen ska gå till Ukraina, uppger Abramovitj.

Trycket mot Chelseas ägare Roman Abramovitj har ökat under den senaste veckan. Så sent som i lördags valde den ryske miljardären att flytta över kontrollen av klubben till Chelseas stiftelse.

Efter flera dagar av spekulationer och ännu mer press utifrån kommer Abramovitj med nästa uttalande i kväll, mindre än en timme före Chelseas cupmatch mot Luton. Och nu bekräftar han att Chelsea är till försäljning.

"Precis som jag har sagt tidigare fattar jag alltid besluten för klubbens bästa. I den här situationen har jag därför bestämt mig för att sälja klubben", skriver Abramovitj på Chelseas hemsida.

"Det här är ett oerhört tufft beslut och det gör ont att lämna klubben på det här sättet."

Begär inga pengar från Chelsea

Chelsea ska ha skulder på långt över en miljard till Abramovitj, men enligt uttalandet vill ryssen inte ha de pengarna.

Dessutom skriver Abramovitj att det ska skapas en stiftelse som får all nettovinst som försäljningen av klubben ger. Vinsten ska sedan doneras till krigets offer i Ukraina.

"Det här har aldrig handlat om pengar eller affärer för mig utan om kärleken till idrotten och klubben."

Den schweziska miljardären Hansjörg Wyss har uppgett att han har fått erbjudandet att köpa Chelsea. Prislappen ska ha varit runt tre miljarder pund, men Wyss tyckte att priset var för högt.

Wyss – god för flera miljarder euro – har dessutom sagt att han inte köper klubben ensam.

Nekat till nära kontakt med Putin

Abramovitj köpte Chelsea 2003 och har sedan dess byggt ett av världens bästa klubblag. Bland annat har Londonlaget vunnit Champions League två gånger – senast förra våren – samt fem ligatitlar i England.

Efter den ryska invasionen i Ukraina har allt fler röster höjts bland politiker i Storbritannien för att Abramovitj ska inkluderas på sanktionslistor och därmed frysa hans tillgångar. Under årens lopp har affärsmannen från Ryssland, som tjänade stora pengar under 1990-talet, nekat till nära kontakt med Rysslands president Vladimir Putin.

För bara ett par dagar sedan uppgavs Abramovitj ändå ha varit på plats för att medla i den första förhandlingen mellan Ryssland och Ukraina.

De senaste åren har Abramovitj inte haft ett brittiskt visum och han har sällan synts på läktaren då Chelsea har spelat. Han har däremot både portugisiskt och israeliskt pass.

Financial Times skriver att den ryske oligarken också ska sälja sitt hem i London som uppges vara värt över 100 miljoner.

Diskussion om artikeln