Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hockeyomgången: OS-guldhjältar luftades och vingklippt Sport föll tungt – Joel Blomqvist briljerade med ny konkurrent i båset

Från 2022
Joel Blomqvist räddar i Kärpät.
Bildtext Joel Blomqvist höll nollan för fjärde gången den här säsongen.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Joel Blomqvist har visat Lauri Marjamäki att han gärna vaktar kassen i Kärpät den här våren. Inget fel på formbeskedet i onsdagens ligaomgång: säsongens fjärde nolla.

I skuggan av kriget i Ukraina har en följd i finländsk idrott blivit en påfyllning av spelare till hockeylagen. Jokerits lag har tömts på spelare och största delen har kryddat hockeyligan.

Sex matcher på programmet i kväll, och då var det flera OS-guldhjältar som visade upp sig.

Iiro Pakarinen i HIFK, Hannes Björninen i Pelicans och Niklas Friman i HPK för att nämna tre. Dessutom fanns flera andra tunga förstärkningar på isen.

Enda målskytten av nyförvärven blev Pakarinen. Han knäppte in sista målet då HIFK slog SaiPa med 6–1.

– Benen kändes rätt tunga och jag var rätt slutkörd i några byten, men nu borde jag ha fått i gång motorn, säger Pakarinen enligt STT.

Ny målvakt i Kärpät

De tidigare Jokeritspelarnas tränare Lauri Marjamäki flyttade också på sig. Han har kommit in i ett Kärpät som har fullt upp med att spela in sig i slutspelet.

Laget ligger åttonde i tabellen efter kvällens 2–0-seger mot säsongens skrällgäng Jukurit.

Mest värdefull för kvällen: Joel Blomqvist.

Den finlandssvenska målvaktstalangen stod för tredje matchen i rad och höll alltså nollan. Blomqvist har bara släppt in tre mål på de tre matcherna – ett lägligt formbesked med ny tränare och ny konkurrent.

– Några knepiga situationer, men vi försvarade bra och har fått det att stämma i ett par matcher, säger Blomqvist.

Kärpäts sportsliga ledning valde att förstärka målvaktssidan med tjecken Libor Kasik innan transferfönstret stängde. Förstamålvakten Stanislav Galimov är skadad just nu.

– Det var förståeligt att vi tog in en till målvakt. Det är inte speciellt enkelt att spela varannan dag som målvakt, säger Blomqvist.

Tungt för vingklippt Sport

För Sport – Blomqvists lag från juniortiden – blev det en 1–3-förlust på Kopparön. Vasalagets chanser att blanda sig i kampen om de sista slutspelsplatserna ser allt mer avlägsna ut.

Sport saknade en massa spelare i matchen och hade fyllt på med juniorspelare eller inlånade förmågor. Bland annat fick publiken stifta bekantskap med Rasmus Korhonen mellan stolparna när Sport inte hade en enda ordinarie målvakt tillgänglig.

Korhonen hade ingen enkel uppgift och släppte in åtminstone ett skott som han borde ha tagit.

Knappa tre veckor återstår innan hockeyligans grundserie är färdigspelad.

Hockeyligan

Diskussion om artikeln