Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sara Kuivisto löpte igen nytt finländskt rekord – nytt personbästa för Samuli Samuelsson

Från 2022
Sara Kuivisto löper.
Bildtext Sara Kuivisto visar upp god form inför inomhus-VM i Serbien.
Bild: All Over Press

Samuli Samuelsson förbättrade sitt personbästa på 60 meter i en tävling i Århus i Danmark. Några andra finländare med Sara Kuivisto i spetsen tävlade för sin del i Madrid.

För knappt två veckor sedan förbättrade Sara Kuivisto det finska rekordet på 1 500 meter inomhus, nu höll Akilleslöparen rekordfart på 800 meter. I en tävling i Madrid löpte hon i mål som femma på tiden 2.02,36, vilket underskred hennes egen tidigare rekordtid med ungefär tre tiondelar.

Trots det finländska rekordet var hon inte nöjd med loppet.

– Man ska förstås vara nöjd med det finländska rekordet, men själva loppet var oroligt och dåligt. Tio löpare var lite för mycket i en trång inomhushall. Loppet blev oroligt och det kändes som att jag hela tiden var på fel ställe. Det gick en hel del kraft åt till fel saker, sade Kuivisto till Yle Urheilu.

Tävlingen vanns av Australiens Catriona Bisset med tiden 2.00,10.

Enligt Kuivisto var loppet en bra övning inför stundande inomhus-VM där hon tävlar på 1 500 meter.

– Här är ett par veckor tid att träna, nu är tävlingarna tävlade. Det finns inte riktigt några tävlingar just nu i Europa. Jag siktar väl på en finalplats i inomhus-VM, det skulle vara fint.

Inomhus-VM går av stapeln i Belgrad den 18–20 mars. Dit åker hon med två färska finska rekordnoteringar i baggaget. Den tidigare kom som sagt just på tävlingssträckan 1 500 meter. I en tävling i Polen korsade hon mållinjen på rekordtiden 4.06,14 – även då förpassade hon sitt eget rekord till historieböckerna.

Hurske igen tvåa

Häcklöparen Reetta Hurske kom i mål som tvåa på 60 meter häck-loppet i Madrid. Tidtagaruret stannade på jämnt åtta sekunder, fem hundradelar bakom segraren Zoe Sedney från Holland.

– Det här var vinterns första lopp som jag är rejält besviken på. Jag orkade inte alls hålla uppe loppet, benen rörde sig inte ordentligt och det kom en del smällar, sade Hurske på friidrottsförbundets webbplats.

Hurske har under vinterns lopp löpt sju tävlingar i vilka hon hela fyra gånger slutat på andra plats. Som bäst har hennes tid varit 7,93. Även Hurske kommer att delta i VM i Belgrad.

Simo Lipsanen blev sjua i herrarnas tresteg med anspråkslösa 15.08. Tävlingen vanns av Kubas Lazaro Martinez som klarade 17,12. Segraren i damklassen, Venezuelas olympiska mästare Yulimar Rojas, fick resultatet 15,41 (och skulle därmed ha slagit Lipsanens resultat) vilket bara var två centimeter från inomhusvärldsrekordet – som redan är i hennes namn.

I höjdhopp var Ella Junnila tvåa med resultatet 190 medan Heta Tuuri slutade på femte plats med 183. Australiens Eleanor Patterson klarade 196 och vann klart, även om Junnila de facto hade ett väldigt bra försök på 193.

– Man kan säga att håret fällde henne, så nära var det, sade tränaren Tuomas Sallinen.

Samuelsson i rekordfart

Sprintern Samuli Samuelsson satte nytt personbästa när han vann 60-metersloppet i Århus på tiden 6,64. Där var dock hundradelarna emot honom: tiden 6,63 hade gett honom en biljett till inomhus-VM.

– Det harmar att jag blev bara några tusendelar från kvalgränsen. Men visst är jag nöjd med mitt nya rekord, sade Samuelsson på friidrottsförbundets webbplats.

Nästa försök att klara VM-gränsen är i Paris på söndag.

Diskussion om artikeln