Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minskad oro för räntehöjningar fick de asiatiska börserna att vända uppåt

Uppdaterad 03.03.2022 13:49.
Aktiekurserna fortsätter att falla i USA bland annat av rädsla för en större handelskrig mellan USA och Kina
Bildtext Stor osäkerhet råder på börserna runtom i världen just nu.
Bild: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Börserna i Asien uppvisade en liten uppgång i morse, efter att den amerikanska centralbanken Fed meddelat att man höjer räntorna bara stegvis. I Europa har kurserna ändå vänt neråt under dagen.

Det japanska Nikkei-indexet låg vid åttatiden i morse 0,8 procent på plus. I Hongkong hade Hang Sheng-indexet stigit med 0,5 procent och koreanska Kospi med 1,6 procent.

Däremot ligger indexet som visar de största kinesiska bolagens kursutveckling på minus.

På Wall Street avslutades börsdagen i går med en uppgång på över en procent efter att Feds chef Jerome Powell meddelat att inga snabba, stora räntehöjningar planeras. Fed kommer att höja styrräntan stegvis och moderat, trots den galopperande inflationen.

Powell, som talade i kongressen i går, utlovade inte heller några radikala penningpolitiska åtgärder eftersom det ryska anfallskriget i Ukraina skapar stor oro i världen.

Börserna i Europa öppnade handeln på plus i morse men har nu vänt neråt igen. På Helsingfors fondbörs låg kurserna på eftermiddagen på minus. Nestes aktie har blivit klart dyrare efter gårdagens besked om en miljardsatsning i biobränsle i USA.

Fortum och Nokian Renkaat faller.

Ukrainakriget slår hårdare mot Europa än USA

De västliga sanktionerna mot Ryssland kommer sannolikt att bromsa den ekonomiska tillväxten särskilt på grund av stigande råvarupriser. Det syns redan nu i ett sjunkande värde för euron i förhållande till den amerikanska dollarn, eftersom marknaderna tror att EU tar mer stryk än USA av Ukrainakrisen.

Oljepriset har fortsatt stiga. Råolja av Brent-kvalitet noteras i dag till 117 dollar per fat. Priset har stigit med 20 procent på en vecka. Också priserna på naturgas och kol är på väg upp.

Ryssland har stått för 30 procent av olje- och gasleveranserna till Europa och står för 11 procent av världens oljeproduktion.

En stor stenkolshög framför Helens kraftverk i Södervik i Helsingfors.

Så här mycket olja, naturgas och andra bränslen importerar Finland från Ryssland i dag

Sanna Marin: Finland måste snabbt bli kvitt ryska beroendet.