Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ändring i sista valeten – inga ryska eller belarusiska idrottare i paralympiska spelen: "Ni är offer för era regeringar"

Uppdaterad 03.03.2022 10:07.
Inga ryska idrottare i paralympiska spelen i Peking.
Bildtext Inga ryska idrottare i paralympiska spelen i Peking.
Bild: Gavriil Grigorov/TASS/All Over P

Paralympics står för dörren och så sent som i onsdags gav internationella paralympiska kommittén IPC grönt ljus för ryska och belarusiska idrottare att delta. På torsdagen kom helomvändningen som visar rött ljus.

Paralympiska spelen börjar i Peking på fredag och på torsdagen kom ett inte helt oväntat beslut som ger portförbud åt alla ryska och belarusiska idrottare.

Ännu i onsdags hette det att paralympierna från Ryssland och Belarus får delta i de paralympiska spelen, men nu, en dag senare, är det annat ljud i skällan. Trots att idrottarna redan är på plats i OS-byn så får de alltså inte tävla.

– Under de tolv senaste timmarna har flera nationer tagit kontakt och sagt att i fall vi inte omprövar vårt beslut så kan det få allvarliga följder för paralympiska spelen. Vissa nationer har hotat med att inte delta, säger Andrew Parsons, ordförande för internationella paralympiska kommittén IPC.

Parsons säger att idrottarnas säkerhet är av yttersta vikt och att situationen i idrottarbyarna har eskalerat och blivit ohållbar.

– Därför har vi fattat beslutet att vägra de ryska och belarusiska idrottarnas medverkan.

– Till paraidrottarna från dessa länder vill jag säga att vi är väldigt ledsna över att ni drabbas av de beslut som era regeringar fattade förra veckan. Ni är offer för era regeringar.

Enligt Parsons drabbar beslutet 83 paraidrottare. Alternativet är dock ännu sämre.

– Om de ryska och belarusiska idrottarna skulle stanna kvar här i Peking skulle flera nationer antagligen dra sig ur tävlingen. Det skulle skada tävlingarna ännu mera.

Spelen pågår mellan den 4 och 13 mars.