Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnair tvingas permittera på grund av stängt luftrum i Ryssland

Ett Finnairflygplan parkerat på marken. I bakgrunden syns soluppgång.
Bildtext Finnair har stött på nya motgångar.
Bild: Alamy / All Over Press

Flygbolaget Finnair meddelar i dag om permitteringar på grund av de stora omställningarna i flygtrafiken som kriget i Ukraina medfört.

Ryssland meddelade den 28 februari att landets luftrum stängs för finländska plan fram till slutet av maj - det här som en reaktion på EU-ländernas, däribland Finlands, beslut att stänga sina luftrum.

Finnair har redan nu ställt in alla sina flyg till Ryssland fram till den 28 maj, samt en del av sina Asienflyg fram till den 6 mars.

Omställningsförhandlingarna gäller 2 800 piloter och kabinanställda i Finland. Finnair uppskattar att det månatliga permitteringsbehovet är 90-220 piloter och 150-450 kabinanställda.

Personalen ska permitteras i högst tre månader, säger Finnair i ett pressmeddelande (på finska).

Finnairs operativa chef Jaakko Schildt säger att Rysslands stängda luftrum leder till kraftigt minskat antal flygturer.

– Tyvärr har en stor del av vår personal varit permitterad under pandemin. Därför känns det extra tungt att tvingas permittera igen, säger Schildt.

Finnair spelar en viktig roll i flygtrafiken mellan Europa och Asien, både på frakt- och passagerarsidan. Det stängda ryska luftrummet förlänger flygtider med flera timmar i värsta fall. Det här i kombination med stigande bränslepriser gör att lönsamheten tar stryk, säger Schildt.