Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö reser till USA – efter möte med partiledare och uppmaning om att hålla huvudet kallt

Uppdaterad 03.03.2022 13:16.
Sauli Niinistö i profil i tv-studio.
Bild: Sakari Piippo / Yle

President Sauli Niinistö reser till USA för att möta president Biden. Beskedet kommer efter en uppmaning om lugn i stormen när presidenten mötte partiledarna på onsdag. De drastiska förändringarna i säkerheten utvärderas noga, men utan fördröjning.

I ett uttalande från presidentens kansli meddelas att president Sauli Niinistö sammankallade riksdagspartiernas ordförande, talmännen och de viktigaste ordförandena för utrikesutskottet och försvarsutskottet för ett möte.

Försvarsmaktens kommendör gav en översikt. Man höll en "allvarlig diskussion" om den ryska invasionen i Ukraina och krigets följder för Finlands säkerhet och utrikes- och säkerhetspolitiken.

Den finländska säkerhetsmiljön är nu i en snabb och drastisk förändring, säger president Niinistö i uttalandet.

"Noggrann utvärdering, men inga fördröjningar"

"Jag förstår mycket väl finländarnas oro och behovet att reagera på situationen. Mitt i en akut kris är det ändå extra viktigt att hålla huvudet kallt."

Man måste noga utvärdera konsekvenserna för vår säkerhet, utgående från det skedda och det som eventuellt kommer att ske, skriver presidenten. Det måste göras "utan dröjsmål, men med omsorg".

Uttalandet avslutas med löfte om att beslutsfattarna gör det arbetet utan uppehåll, för Finland och finländarnas säkerhet. Den gemensamma uppfattningen om det gemensamma ansvaret sägs vara ännu starkare efter gårdagen.

USA nästa

Några timmar efter pressmeddelandet om möten med riksdagspartierna kom nästa pressmeddelande: President Niinistö reser till USA för att träffa president Joe Biden på fredag.

Samtalen i Vita huset sägs handla om Rysslands angrepp på Ukraina, krigets inverkan på den europeiska säkerhetsordningen och det bilaterala samarbetet mellan Finland och USA. Det blir ett kort arbetsbesök i Washington DC på mycket kort varsel, med möten också med andra politiska aktörer.

Artikeln kompletterad med information om USA-besöket.