Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tusentals finländare är redo att öppna sina hem för ukrainare: "Viljan att hjälpa är tröstande och en motvikt till det onda som sker"

Från 2022
Uppdaterad 04.03.2022 05:30.
Pakolaisia nousemassa junaan Puolan Chelmissä.
Bildtext Åtminstone en miljon ukrainare har i det här skedet flytt från sitt hemland undan kriget.
Bild: Bartlomiej Wojtowicz / EPA

I Västnyland och i övriga Finland aktiverar sig nu de lokala grupperna inom Heminkvarteringsnätverket. Åtminstone en miljon ukrainare befinner sig på flykt undan kriget och beredskapen inom medborgarsamhället att ta emot dem är stor.

Sedan veckoslutet har det varit bråda dagar för Karisbon Eva Kuhlefelt, som jobbar för stödföreningen för frivilligorganisationen Heminkvarteringsnätverket.

Flera tusen människor runt om i landet har tagit kontakt för att erbjuda sin hjälp till ukrainare som flyr undan kriget till Finland.

– Vi har jobbat från morgon till kväll och lite på natten också. Man kan verkligen säga att vi har en stor beredskap i medborgarsamhället, konstaterar hon.

Eva Kuhlefelt arbetar för stödorganisationen för Heminkvarteringsnätverket (kotimajoitusverkosto).
Bildtext Eva Kuhlefelt engagerade sig också år 2015 i Heminkvarteringsnätverket och inom Röda korset.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Heminkvarteringsnätverket fungerar som en länk mellan människor som flyr sina hemländer och finländare som vill hjälpa dem, till exempel genom att erbjuda inkvartering. Nätverket föddes i samband med flyktingkrisen år 2015 då människor erbjöd boenden åt dem som anlände till Finland.

Eva Kuhlefelt engagerade sig då som frivillig inom nätverket och var också aktiv inom Röda korset; först som frivillig och sedan som anställd.

Människor erbjuder oftast inte bara inkvartering, utan man är beredd för att betala också för mat och kläder

Eva Kuhlefelt

Hon ser tydliga paralleller mellan den humanitära krisen år 2015 och den som kriget i Ukraina nu har förorsakat.

– Det som är lika berörande nu som då är viljan att hjälpa och känslan av att det i medborgarsamhället finns en solidaritet, som tar sig i uttryck på det här sättet.

Det är en fin sak att se att vi är beredda att bygga upp en egen beredskap oavsett av vad myndigheterna gör, konstaterar hon.

– Det är klart att det också tröstar i en situation när sådant händer, som man inte tänkt att kunde hända. Det är en motvikt till den ondska som vi nu ser, säger hon.

Också i Västnyland är intresset att hjälpa stort, fortsätter Eva Kuhlefelt.

– I Västnyland har vi en tradition att hjälpa. Människor erbjuder oftast inte bara inkvartering, utan man är beredd för att betala också för mat och kläder och andra förnödenheter.

Viktigt att förbereda sig på rätt sätt

Många som har ringt till Heminkvarteringsnätverket har varit både upprörda och bestörta över det som sker i Ukraina. Eva Kuhlefelt har efter bästa förmåga lyssnat och försökt besvara deras frågor.

– Det är många som har haft ett stort behov av att diskutera situationen. Det känns som om de har befunnit i ett slags kris och varit paralyserade av att något sådant här har kunnat hända i Europa.

Hon har också märkt att många inte riktigt vet vad det innebär att inkvartera någon som flyr ett krig. Det är en stor sak att öppna sitt hem för en människa som kommer från ett annat land och är det viktigt att man förbereder sig på rätt sätt.

– Om man tar emot en människa som kommer från ett område där det har hänt sådana saker som det har hänt i Ukraina, så kan den människan vara i ganska dåligt skick. Det kan hända att den människan är i stort behov av helt konkret krishjälp.

"I Västnyland har vi en tradition av att hjälpa” - många är redo att öppna sina dörrar för flyktingar från Ukraina

10:32

Ett bra sätt att förbereda sig är att vara i kontakt med sådana som har erfarenhet av att inkvartera flyktingar, säger Eva Kuhlefelt.

Måndagen den 7 mars ordnar den lokala Heminkvarteringsnätverket i Raseborg ett möte i Karis där bland annat hon kommer att informera om verksamheten. Man måste inte vara beredd att inkvartera flyktingar, utan alla som är intresserade av att bidra på något sätt är välkomna. Träffen sker klockan 19 i föreningshuset Agora på Centralgatan.

Nu gäller det att pusta ut och följa med läget

Enligt Inrikesministeriet verkar inte speciellt många ukrainare vara på väg till Finland för tillfället. Men Eva Kuhlefelt påminner om att det finns många finländare som har åkt för att hämta människor från Ukraina.

– Så vi får vara beredda på att det inom de närmaste dagarna kan komma människor, men hur många och i vilket skick de är vet vi inte.

Hennes råd är att nu stanna upp, pusta ut och mentalt förbereda sig på att det kan komma människor som har behov av hjälp. Det gäller att följa med hur situationen ser ut och avvakta myndigheternas direktiv och följa dem noggrant, säger hon.

Hon påminner också om att det bästa och mest effektiva sättet att hjälpa just nu är att donera pengar till någon av de stora hjälporganisationerna.

4.3.2022 kl 7.53 Heminkvarteringsnätverket i Raseborg ordnar sitt möte i Karis måndagen den 7 mars. Tidigare stod det fel datum i artikeln.