Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bildkonstnären Eija-Liisa Ahtila vinner Finlands största konstpris

Från 2022
Uppdaterad 03.03.2022 16:17.
Bildkonstnären Eija-Liisa Ahtila sitter och tittar på sitt konstverk "Horizontal".
Bildtext Eija-Liisa Ahtila är en av de mest uppmärksammade samtidskonstnärerna i Norden.
Bild: Dani Branthin / Yle

Fem nordiska konstnärer tävlade om det stora finska konstpriset Ars Fennica 2021. Vinnaren Eija-Liisa Ahtila tar hem priset på 50 000 euro. Ahtila är videokonstnär, regissör och fotograf, och en av de mest uppmärksammade samtidskonstnärerna i Norden.

Det var Hans Ulrich Obrist, konstnärlig ledare för Serpentines Galleries i London, som utsåg vinnaren. Obrist säger att det var en ära att utse vinnaren och att beslutet var svårt. Han motiverar valet så här i ett pressmeddelande:

"Jag kände att det är angeläget att vi nu erkänner Eija-Liisa Ahtilas visionära praxis. Ahtila har utfört ett exemplariskt arbete i över tre decennier och hon fortsätter att skapa verk som är angelägna för 2000-talet som en av de viktigaste moderna konstnärerna".

Enligt Obrist är en viktig faktor också att de flesta av Ahtilas verk har att göra med miljön, särskilt de hon skapat under de senaste decennierna.

"I dessa verk är skogen, växterna och vår naturliga omgivning lika viktiga karaktärer som människorna. Detta kopplar henne till Édouard Glissant. Hennes arbete handlar inte enbart om ekologi utan är en vidareutveckling av det som Manthia Diawara kallar för ekologisk poesi", beskriver Obrist.

Eija-Liisa Ahtilas konstverk "Horizontal"
Bildtext Verket "Horizontal" som ställts ut på Tavastehus konstmuseum.
Bild: Dani Branthin / Yle

Obrist säger också att Ahtila "hittar visuella infallsvinklar och berättande som visar oss en väg ut från antropocentrism och ger utrymme för icke-mänskliga arter att träda in i vår imaginära värld".

"I dessa bilder kan människor och icke-människor samexistera; träden kan vara huvudpersoner i hennes berättelser", säger han.

"Viktigt erkännande"

Helsingforsbon Ahtila säger till Yle Uutiset att hon är lycklig över priset.

– Det är ett viktigt erkännande för mig, att någon tror på det jag gör.

På samma gång beskriver konstnären sina känslor som motstridiga på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

– Jag har min personliga glädje över Ars Fennica-priset, men känner också en djup ångest för situationen i Ukraina. Jag funderar på hur jag kan glädja mig åt priset samtidigt som det ukrainska folket måste uppleva osäkerhet och ångest, sa konstnären innan prisceremonin som ordnades i Tavastehus.

Prissumman höjdes till 50 000 euro

De övriga nominerade för priset var Anne-Karin Furunes (Norge), Jesper Just (Danmark), Viggo Wallensköld (Finland) och Magnus Wallin (Sverige).

De prisnominerade valdes ut av Ars Fennicas prispanel där ordförande Leena Niemistö och medlemmarna, bildkonstnären Kari Vehosalo, museichef Kai Kartio (Amos Rex) och museichef Leevi Haapala (Kiasma) ingår.

Ars Fennica är Finlands största bildkonstpris och priset har delats ut vartannat år sedan år 1991.

Ars Fennica 2021 är det 25:e priset som delas ut av Henna och Pertti Niemistös Bildkonststiftelse Ars Fennica och för att hedra trettioårsjubileet har prissumman höjts från 40 000 euro till 50 000 euro.

Utställningen av de prisnominerade kommer att pågå till den tredje april 2022 på Tavastehus konstmuseum. Då tillkännages också resultatet av publikens val av utställningens favoritkonstnär.

Artikeln uppdaterades klockan 16.17 med citat av Eija-Liisa Ahtila.