Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sveriges stora gunstling Nils van der Poel avslutar karriären: "Kommer att vara hobbyskridskoåkare resten av mitt liv"

Nils van der Poel sträcker ut armarna.
Bildtext Nils van der Poel vann två OS-guld i Peking.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nils van der Poel är skridskosportens stora namn och vunnit det mesta, men snart tar karriären slut. Redan den här månaden lägger han ner elitsatsningen.

Nils van der Poel har skapat skridskofeber i Sverige de senaste åren. Den svenske fantomen har satt världsrekord, vunnit två VM-guld och två OS-guld.

Men snart är det slut på elitkarriären. 25-åringen meddelade i dag på en pressträff inför allround-VM den här våren blir han sista.

– Jag kommer att göra klart säsongen som elitsatsande. Sedan kommer jag att vara hobbyskridskoåkare resten av mitt liv, säger van der Poel enligt svenska medier.

van der Poel antydde redan under och efter OS, där han vann både 5000 meter och 10 000 meter, att karriären kanske inte skulle bli speciellt lång.

De sista tävlingarna som van der Poel kommer att göra är alltså VM i Hamar i helgen och världscupavslutningen i Heerenveen nästa vecka.

– Min yttersta ambition är att det blir det sista jag gör som skridskoåkare, säger han enligt SVT Sport.

Men van der Poel håller ändå dörren på en glänt för en återkomst.

– Jag är inte helt säker på att jag kan hålla mig borta från 10 000 meter på VM nästa år. Att tävla och träffa kompisar kommer fortfarande att vara lockande, säger han.