Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Företagare i ryskägda Teboilkedjan är rädda för bojkott: "Vissa förstår, medan andra anser att man är ond"

Från 2022
Stefan Hjorth står vid en besninpump vid Teboil Fladan i Korsholm.
Bildtext Stefan Hjorth har ägt en servicestation i 19 år. Han bytte till Teboils bränsle i december 2021.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Med anledning av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har det talats om bojkott mot Teboil, som ägs av det ryska bolaget Lukoil.

Stefan Hjorth äger servicestationen Fladan i Helsingby, Korsholm. De har Teboils bränsle sedan december 2021 och han är orolig över att hans station kanske bojkottas.

– Det har varit mycket tal om bojkott och det är lite skrämmande för vår del. Vi är småföretagare och finska skattebetalare vi också. Det är ungefär 100 företagare som har Teboilstationer med omkring 1 000 anställda sammanlagt, säger Stefan Hjorth.

I Finland kommer totalt 91 procent av råoljan och 33 procent av råoljeprodukterna som används från Ryssland. Teboil får sitt bränsle genom Neste, medan Neot står för bränsle åt St1, Shell och ABC.

Svenska Yle har efterlyst kommentarer om varifrån respektive bolags råolja härstammar. Nestes svar har hittills uteblivit medan Neot per mejl bland annat skriver att de upphandlar produkter av flera närliggande raffinaderier.

"Normalt frågar ingen"

Stefan Hjort på Fladan upplever att allmänheten inte har haft koll på hur bränslesituationen i Finland sett ut. Hur hans kunder ställer sig till bojkott ser han som tudelad.

– Det är både och. Många förstår att vi som företagare inte kan göra något just nu. På kort sikt finns det absolut inget vi kan göra, eftersom vi har åtaganden och kontrakt. Vissa förstår, medan andra anser att man är ond, säger han.

Stefan Hjorth beskriver sig själv som en företagare som haft servicestation i 19 år. Kunderna är enligt honom främst lokala och de flesta kunder är personer han känner.

Det är för tidigt att säga om eller hur företaget påverkas, eftersom sportlovet brukar innebära en lugnare period. Det är dock fler än normalt som frågat om bränslets ursprung.

– Normalt frågar ingen varifrån bränslet härstammar, säger han.