Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland vill komma bort från sitt energiberoende av Ryssland – att åtgärda tidigare misstag kommer ändå att ta lång tid

Från 2022
Ett stort rör med texten Nord stream 2.
Bildtext Tyskland har, åtminstone tillfälligt, satt stopp för gasledningsprojektet Nord Stream 2.
Bild: EyePress News/Shutterstock/All Over Press

Rysslands krig i Ukraina tvingar nu Tyskland att i snabb takt åtgärda sitt stora beroende av rysk naturgas och andra råvaror. På kort sikt vill man få in gas på annan väg och på längre sikt planeras nu en massiv utbyggnad av vind- och solenergi.

– Att vi är beroende av energiimport från Ryssland är något jag verkligen beklagar, konstaterade Tysklands ekonomi- och klimatminister Robert Habeck, då han under torsdagen informerade om krigets följder för den tyska ekonomin.

Omkring hälften av den kol och gas som Tyskland för tillfället importerar kommer från Ryssland, och att ändra på det kommer att kräva tid.

– Den nya regeringens mål har hela tiden varit att frångå de fossila energikällorna och på sätt också föra oss mot ett strategiskt oberoende.

– Men då man under de senaste tio till femton åren medvetet har gjort oss mer beroende av Ryssland, så är det här inte något som går på tre dagar eller tre månader, säger Habeck.

Sedan kriget bröt ut har ekonomiministern betonat att Tyskland klarar sig med det man har under de närmaste månaderna.

Som en första åtgärd för att minska på beroendet av Ryssland vill Tyskland nu i snabb takt bygga två terminaler för flytande naturgas.

Det här slog förbundskansler Olaf Scholz fast i sitt mycket uppmärksammade linjetal under veckoslutet. I samarbete med andra EU-länder ska man enligt Scholz dessutom försöka få mer gas från andra leverantörer.

Hundra procent förnybar el år 2035

På längre sikt vill den tyska regeringen framför allt få fart på utbyggnaden av vind- och solenergi. Under de senaste åren har den här utbyggnaden mer eller mindre stampat på stället.

Många av de åtgärder som redan hade slagits fast i regeringsprogrammet, ska nu genomföras snabbare och i en större omfattning än tidigare tänkt. Förutom mer vindkraft på land, ska man också satsa stort på vindkraftsparker ute till havs.

Enligt tidningen Der Spiegel ska den nuvarande kapaciteten för offshorevindkraft mer än tredubblas fram till år 2030 – då ska kapaciteten ligga på 30 Gigawatt, för att stiga till 40 Gigawatt 2040 och 70 Gigawatt fem år senare.

Utbyggnaden av solenergin ska stödas mer än tidigare och för allt fler byggnader kommer panelerna på taket att bli obligatoriska.

I planeringen ingår nu också solenergiparker som byggs i två våningar, det vill säga så att solpanelerna installeras ovanför mark som också i fortsättningen kan odlas.

Kapaciteten för solenergi ska fyrdubblas från nuvarande omkring 50 Gigawatt till 200 Gigawatt år 2030. Regeringens plan är att all el år 2035 ska komma från förnybara energikällor.

Rysslands krig i Ukraina har också startat diskussionen om hur vettigt det är att stänga av de tre tyska kärnreaktorer som fortsättningsvis producerar el.

Att det här kommer att leda till en förlängning av driftstiderna ses ändå i nuläget inte som sannolikt. Motståndet kommer från kärnkraftsbolagen som redan har förberett sig på att det definitivt är slut år 2022.