Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Finlandssvenska skideliten samlas på Vargberget i Närpes: "Skidåkningen mår bra i hela Svenskfinland"

Från 2022
Uppdaterad 04.03.2022 05:40.
En medelålders man med brun jacka står intill ett rött staket.
Bildtext Tävlingsledaren Anders Nybacka hoppas att även publiken hittar till skidstadion.
Bild: Juho Teir / Yle

I helgen ordnas FSS-mästerskapen på skidor i Närpes. Arrangörerna har fått fila på förberedelserna lite extra, eftersom fjolårets tävlingar inhiberades i sista stund.

Närpesföreningen Kraft skidor skulle stå som arrangör för Finlands svenska skidförbunds mästerskap redan förra året. Men tävlingarna ställdes in en vecka innan de skulle gå av stapeln.

Nu ett år senare får man däremot tävla och arrangemangen har gått smidigt.

– Jag skulle säga att det gått mycket bra. Vi hade en hel del till godo nu som vi hann förberedda förra året. Därför gick det lite lättare nu, konstaterar tävlingsledaren och Kraft skidors ordförande Anders Nybacka.

I och med att tävlingarna inte gick att ordna förra året, får Närpesföreningen äran att ordna mästerskapen under skidförbundets 100-årsjubileumsår.

– Lite extra trevligt och festligt att få vara med på 100-årsjubileum, det tycker vi nog om. Överlag tycker vi om att få ordna något, att det håller bli slut på den här eländiga pandemin.

– Folk kan börja röra på sig och vi kan ta hit publik. Att vi får ordna sådant här är mycket trevligt.

En skylt med texten FSSM 2022 Närpes 4-6.3.
Bildtext Efter en paus på tio år får Kraft skidor igen ordna FSS-mästerskap.
Bild: Juho Teir / Yle

Kraft skidor är vana tävlingsarrangörer och har ordnat flera tävlingar under åren. 2012 ordnade man senast FSS-mästerskapen.

– Vi är vana, för tio år sedan hade vi det senast. Vi brukar ganska ofta ha olika distriktstävlingar, så på det sättet är vi vana, men det här är lite större och mera folk från hela Svenskfinland.

Hur mår skidåkningen i Svenskfinland?

– Jag tycker det känns bra och det är bra på gång. Antalet utövare ökar och skidåkningen mår bra i hela Svenskfinland.

Nybacka tror också att det bland de deltagande finns framtidens finländska skidstjärnor.

– Det skulle jag nog tro. Det är så många som satsar riktigt hårt och många talanger. Bara de orkar hänga med när de blir äldre och fortsätter träna så tror jag nog det kommer någon större stjärna.

Det är möjligt att stjärnorna dessutom kommer från hemmaföreningen. Åtminstone tror Nybacka på medaljskrammel för Kraft skidor

– Vi har på juniorsidan i 12-13-klassen ända upp till 16-årsklassen många med och många duktiga också. På äldre sidan satsar vi inte så mycket, men många medaljer tror jag nog på.

En snöplog förbereder skidspår.
Bildtext Det fina vintervädret har gjort att spåren på Vargberget borde vara i ypperligt skick inför tävlingarna.
Bild: Juho Teir / Yle

På fredagen står klassiska sprinten på programmet, på lördagen är det dags för distanslopp i fristil och tävlingarna avslutas på söndagen med stafetter.

Flera hundra tävlande deltar och Nybacka hoppas också att publiken hittar till skidstadion.

– När vi började planera det här så sades det att ingen publik skulle få komma, sedan har läget ändrats lite, så nu är publik välkomna. Men jag vet inte hur bra det här har gått hem och hur försiktiga folk är, men jag hoppas på en del publik.

Nu är väntan över - FSSM kan ordnas i Närpes i strålande vinterväder

5:38