Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk influerare: "Det pågår ett inbördeskrig om information" – både propaganda och fredsbudskap sprids i ryska sociala medier

Från 2022
Uppdaterad 04.03.2022 21:02.
Om de sociala medierna i Ryssland - Spela upp på Arenan

Medan kriget dominerar flödet i så gott som hela västvärldens sociala medier ser det annorlunda ut i Ryssland. Det pågår en kamp om hurdant innehåll som får synlighet.

För att få en bild av hur nyhetsflödet på sociala medier ser ut på ryska i Ryssland har vi tittat på vad de största profilerna delar på de populäraste ryska plattformarna. Vi har också sökt efter innehåll som handlar om kriget för att se hur man talar om det.

I de traditionella medierna i Ryssland är krigscensuren så gott som total. I dag (4 mars) godkände det ryska underhuset en ny lag som kan leda till fängelse i upp till femton år för spridande av "falska nyheter". På sociala medier är innehållet ändå tills vidare inte lika kontrollerat och censurerat.

Plattformarna har olika målgrupper och kriget syns i varierande grad på dem.

Sociala medier i Ryssland

På VK syns kriget som brustna hjärtan och oro för den egna ekonomin

Den brittiska historikern Ian Garner är expert på slaviska språk och litteratur. Han har följt med vad ryska VK-användare skriver om kriget.

Garner säger att kriget inte alls nämns eller att kritiken, ifall den förekommer, är dämpad. Det kan handla om ledsna emojier och brustna hjärtan. Indirekt syns krigets följder ändå i inlägg om att man inte får ut kontanter, prisstegringar och brist på varor.

– Staten har full kontroll över VK så det är väldigt svårt att hitta material mot kriget där. Under de senaste åren har oppositionella sökt sig till andra plattformar, säger Garner.

Då Svenska Yle söker krigsrelaterat material på VK hittar vi rysk propaganda, bland annat en stor community till stöd för trupperna.

Skärmdump: En community som delar propaganda till stöd för de ryska trupperna har över 300 000 följare på VK.
Bildtext VK-communityn "Gröna män" med över 300 000 följare sprider propaganda i memform. Bildtexter: "uppdraget ska slutföras", "för seger", "kraft i sanningen". Z och V är symboler som syns på militärfordon i de ryska anfallsstyrkorna.
Bild: Linus Lång / Yle

Den ryska propagandan utmålar ukrainare som fascister och soldaterna som befriare. Vi hittar också en rekryteringsannons för frivilligtrupper.

Trots kontrollen har enskilda användare lyckats posta ukrainsk grafik över ryska stupade och materiella förluster.

Information sprids lätt på Telegram men staten kan straffa upphovspersonerna

Det är svårare för de ryska myndigheterna att kontrollera det innehåll som sprids på chattappen Telegram. Information kan spridas effektivt till tusentals användare i stora grupper eller kanaler på Telegram.

– Där samlas yngre användare och det är överlag också mera sannolikt att de motsätter sig kriget, säger Ian Garner.

Garner tror att Telegram är viktigt för att kringgå censuren. Då statskontrollerade medier slås ut av cyberattacker har de hänvisat publiken till Telegram. Det kan få bieffekten att publiken också hittar fram till ocensurerad information om kriget.

Under de senaste dagarna har Ian Garner märkt att myndigheterna tar till troll och bottar för att översvämma Telegramkanaler med falsk information om att ukrainare begår grymheter mot den egna befolkningen.

Myndigheterna kommer att försöka identifiera vem det är som administrerar kanalerna

Ian Garner, expert på slaviska språk och litteratur

– Regeringen försöker komma åt Telegram. Nätverket ger sken av att vara anonymt men myndigheterna kommer att försöka identifiera vem det är som administrerar kanaler där innehåll som de anser vara desinformation sprids och bestraffa dem, säger Garner.

Foto av en mobilskärm som visar en kanal på appen Telegram vid namn "Ukraine NOW [Russia]"
Bildtext "Ukraine NOW" är en av många kanaler på Telegram där nyheter om kriget sprids.
Bild: Petter West / Yle

Putinkritiska radiosändningar och vloggar på Youtube

Vi har kollat på vilka videor som toppar listan på ryska versionen av Youtube de senaste dagarna och vad de handlar om.

Youtube är det mest använda sociala mediet i Ryssland och där behandlades kriget i flera av de populäraste videorna under torsdagen.

På ryska Youtubes topp-tio-lista handlar sex om kriget. Två av dem är sändningar från radiokanalen Echo Moskvy (Moskvas eko), och två är sändningar från den amerikanskfinansierade tv-kanalen Nastojasjtjee Vremja (ungefär "Tv Nutid") i Prag. Echo Moskvy har försatts i likvidation, men fortsätter att sända på Youtube.

Skärmdump från en Youtube-video där fyra unga män ser in i kameran
Bildtext Magikergruppen Magic Five visar i en vlogg hur de hamstrar mat, sover i bombskydd och funderar på snabbaste vägen ut ur Kiev.
Bild: Youtube

En av de mest populära videorna i Ryssland är en vlogg från den ukrainska magikergruppen Magic Five, som tidigare gjort roliga experimentvideor men nu rapporterar om hur vardagslivet Kiev ser ut sedan kriget bröt ut.

Bara en av de populäraste videorna behandlar kriget ur en Putinvänlig synvinkel.

Influerare på Instagram tar tydlig ställning

Vi har också kollat på hurdant innehåll de fem mest följda ryska profilerna på Instagram har postat under de senaste dagarna.

Rysslands populäraste konto är MMA-utövaren Khabib Nurmagomedov med 33 miljoner följare. Han har inte skrivit något, varken om kriget eller om de sanktioner som införts mot Ryssland.

Olga Buzova, en sångare känd från reality-tv, har 23,2 miljoner följare. Hon nämner inte direkt kriget men säger att hon är uppvuxen med empati och upprörd över det som sker. Buzova nämner också att hon fått mycket hatmeddelanden på grund av sin nationalitet och uppmanar alla att vara människor.

Skärmdumpar av stories från det ryska instagramkontot buzova86.
Bildtext Instagramprofilen Olga Buzova skriver: "Jag är förskräckt över vad som händer med en del människor just nu. Så mycket skymford om min död skrivs till mig bara för att jag är rysk. [...] Jag älskar människor, för mig är det ingen skillnad på nationell tillhörighet. Snälla låt oss vara människor."
Bild: Instagram

Nastya Ivleeva är en annan populär influerare och tv-profil med 19 miljoner följare. Hon leder det ryskukrainska reseprogrammet Oryol i Reshka, som sänds på tv både i Ukraina och i Ryssland.

I ett långt inlägg tar hon tydlig ställning mot kriget, och uppmanar Rysslands ledning att föra samtal för att avsluta krigshandlingarna. Hon avslutar sitt inlägg med texten: "Jag uppmanar er att sluta. Det säger jag, Nastja Ivleeva, kosmopolit, medborgare i Ryska federationen, patriot till sitt land."

Skärmdump från ett inlägg på Instagram av användaren _agentgirl_ med en bild på en fredsduva och en lång text på ryska.
Bildtext Nastya Ivleeva har lagt upp en bild av Picassos fredsduva och skriver "Vi har blivit vittnen till en verklig katastrof. I Ukraina dör människor, städer förstörs, våra soldater stupar, många av dem unga [...] det pågår ett inbördeskrig om information i vilket vi, enkla människor, förbannar, hotar och avskyr varandra [...] Med anledning av detta vill jag nu öppet vända mig till vårt lands ledning. Jag uppmanar er att föra en andra samtalsrunda för att avsluta krigshandlingarna, jag uppmanar er att att komma överens, jag uppmanar er att nå de kompromisser som krävs för att stoppa dödandet."
Bild: Instagram

Fjärde mest följare har en annan tv-profil och skådespelare, Kseniya Borodina. Hon nämner inte direkt kriget för sina 18,2 miljoner följare men skriver om hur det inte går att dölja det som händer för barnen. Uppenbarligen har hon åkt på semester samma dag som kriget bröt ut.

Rapparen Timati är med 17,9 miljoner följare den femte mest populära instagrammaren. År 2019 gjorde han en ökänd musikvideo där han hyllar Moskvas borgmästare och kritiserar de protester mot valfusk som hade brutit ut i staden.

Hans senaste inlägg är från 22 februari, det vill säga innan Rysslands invasion startade. Inlägget, som är en bild på Timati tillsammans med en gatukonstnär, har samlat hundratals kommentarer både på ryska och engelska med stöd för Ukraina och hashtaggar som #stopputin.

Skärmdump från Timatis instagramkonto.
Bildtext Kommentarerna på Timatis senaste inlägg sprider information om kriget och stöd för Ukraina.
Bild: Instagram

Ryssar googlar "varför fungerar inte Facebook"

Enligt Garner är västerländska sociala medier som Facebook, Twitter, Youtube och Instagram så pass populära i Ryssland att de är svåra att blockera helt.

På torsdagen fanns tecken på att tillgången höll på att begränsas: Under torsdagen och fredagen var den vanligaste Googlesökningen i Ryssland varför man inte kommer in på Facebook.

På fredag kväll (4 mars) blockerade Ryssland Facebook helt och hållet.

På morgonen den fjärde mars gjord många i Ryssland sökningar relaterade till Facebook

Exempel på hashtaggar om kriget

Artikeln uppdaterades 4.3.2022 klockan 21.02 med uppgiften om att Facebook har blockerats.