Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blodgivning på Åbo Svenska Teater lockade många Åbobor

Från 2022
Blodgivning på Åbo Svenska Teaters scen.
Bildtext Det var många som passade på att donera blod under jippot.
Bild: Arash Matin / Yle

På torsdagen var det publiken som fick inta Stora scenen på Åbo Svenska Teater. Blodtjänst och ÅST ordnade blodgivningsjippo, och det var många som tog sig till teatern för att donera blod och samtidigt få uppleva teatern på ett nytt sätt.

Under evenemanget var teatersalen upplyst och musik spelades i bakgrunden. När deltagarna donerat blod fick de sitta ner i teatersalen för att återhämta sig.

Blodgivningen på Åbo Svenska Teater är den enda gången om året då Blodtjänsten i Åbo stänger ner sitt kontor och driver sin verksamhet på ett annat ställe hela dagen.

Blodgivning på Åbo Svenska Teaters scen.
Bildtext En annorlunda föreställning spelades upp på Stora scenen i torsdags.
Bild: Arash Matin / Yle

En av dem som kom till Åbo Svenska Teater för att donera blod var Åbobon Elina Ek. Hon förvånades av att endast ungefär 3,5 procent av finländarna donerar blod.

Ek har själv en sällsynt blodgrupp och har donerat blod flera gånger.

Blodgivningsevenemanget på ÅST ordnades första gången 2017, då Finland fyllde 100 år. Då var målet att få ihop 100 påsar blod, berättar Åbo Svenska Teaters informatör Maria Olin. Det målet nådde man med hästlängder. När teatern fyllde 180 hoppades man på 180 påsar blod, och man landade på 177 stycken.

Det är en inspirerande miljö. Vi har en väldigt trevlig stämning under de här evenemangen.

Maria Olin, informatör vid ÅST

Den här gången blev saldot 121 påsar blod. Blodtjänst hade 120 påsar som mål.

Också Malla Kymäläinen tog sig till teatern för att donera blod under jippot. Hon säger att bloddonation är ett enkelt och billigt sätt att hjälpa andra.

Det är framför allt kvinnor som donerar blod, och Blodtjänst efterlyser fler manliga blodgivare. Män kan donera blod oftare, och har lägre risk för att drabbas av anemi än kvinnor.

Blodet som samlades in under torsdagens jippo kommer att användas i Finland, men i framtiden kan det hända att blod som doneras i Finland kan behövas i Ukraina. Blodet kan till exempel användas för vård av olycksoffer.

Under evenemanget fanns det också möjlighet att donera pengar till Ukraina via Röda Korset. Det kommer också i fortsättningen vara möjligt att donera pengar vid teatern, och det kommer att finnas bössor på plats den närmaste tiden.

Blodtjänst finns vanligtvis på Universitetsgatan 29 i Åbo, har öppet alla vardagar. Här kan du kontrollera om du kan donera blod.

Blodgivning på Åbo Svenska Teaters scen.
Bild: Arash Matin / Yle

Diskussion om artikeln