Rådhuset i Lovisa ska snart renoveras och personalen flyttar ut: "Det är mycket som ska gås genom, packas och grejas"
Rådhuset, också känt som Lovisa stadshus, ska snart renoveras. Personalen förbereder sig som bäst på att flytta ut.
På andra våningen, i övre änden av den stiliga trappan, står en hög med tomma flyttlådor som väntar på att fyllas. Någon bär omkring saker och inne på sina kontor håller var och en på att gå igenom sina böcker, papper och pinaler.
Fredagen den 11 mars går det sista flyttlasset. Från och med måndagen därpå är rådhuset en byggarbetsplats.
- Här är allt möjligt som ska fixas, på både utsidan och insidan, konstaterar stadskanslicentralens direktör Kristina Lönnfors.
Fasaden ska lagas till vissa delar och taket målas, dessutom ska hälften av husets fönster få sina karmar reparerade.
Inuti huset kommer man att satsa på trappuppgången och aulan både i första och andra våningen.
- Den allra största delen är att rören ska förnyas, både el, vatten, avlopp och adb. Det påverkar alla rum för det ska borras genom väggarna, förklarar Lönnfors.
Renoveringen
Efter renoveringen tror Lönnfors att det kommer att se ut ungefär som nu, men bättre.
- Trappuppgången tror jag kommer att se ganska annorlunda ut. Förutom ytorna ska man också att fixa belysningen. Vi har ganska stora förväntningar på hur det ska se ut, säger Lönnfors.
Själva arbetsrummen tror hon kommer att se ganska lika ut som förr.
Trappuppgången är stilig och många av husets gäster brukar fotografera den.
- Den brukar uppskattas den här trappuppgången, och den är ju nog elegant. Det är trevligt att den får lite bättre ytor och kommer till sin fördel.
Att få jobba i ett anrikt och vackert hus har sin charm.
- Visst är det här ett vackert hus och en speciell miljö. Det är på gott och ont; förutom att det är vackert och lite annorlunda så är det förstås ganska lyhört och dragigt, kallt på vintern och varmt på sommaren.
Yllesockor hör till standardutrustningen för de flesta, berättar Lönnfors.
- Men visst är det charmigt, och personer som kommer och besöker oss brukar uttrycka sin förtjusning över huset. Så nog är vi ju glada och stolta över att få vara här, säger Lönnfors.
Personalen jobbar i andra lokaler fram till mitten av augusti då renoveringen förväntas vara klar. Till all tur behöver man inte flytta långt.
ICT-enheten ska jobba i Societetshuset på andra sidan gården medan resten av stadshusets personal flyttar in i näringslivs- och infrastrukturcentralens gamla lokaler på Drottninggatan 15.
- Lokalerna är bekanta men vi har nog också varit där och tittat för att kunna planera. De är ganska små för den här mängden personal, men eftersom det gäller ett knappt halvt år så tränger vi ihop oss och sitter flera i samma rum. Det ska säkert gå bra.
En del av personalen kommer säkert att jobba på distans emellanåt, och på sommaren är många på semester så då får de andra breda ut sig mer.
Lönnfors tycker det känns helt okej att flytta ut, men lite jobbigt med allt som ska göras innan.
- Det är mycket som ska gås igenom, packas och grejas. Det är mycket som ska göras, konstaterar hon.
Reparationerna av rören innebär att så gott som alla förrådsutrymmen ska tömmas, också hela källaren.
- Längs med årtiondena har det nog samlats en hel del grejer. Förstås är det en hel del som måste finnas lagrat för olika ändamål. Det största arbetet är kanske inte själva packandet, utan att gå igenom allt, sortera, kasta bort och föra till rätta ställen.
Flyttandet görs vid sidan av det vanliga jobbet.
- Det är ju alltid att försöka stjäla till sig en timme nu och då, eller en halv dag så att man hinner gå igenom materialet, säger Lönnfors.
Den här och nästa vecka ligger fokus på flytten.
- Vi sköter förstås det obligatoriska men resten får vänta lite, säger Lönnfors.
Rådhuset genomgick senast en större renovering sommaren 2015 då bland annat huvuddörren och fönstren mot Alexandersgatan renoverades samt klocktornet med Lovisa vapen.