Missbrukare behöver hjälp för att skapa sig ett nytt liv - Tongåvan samlar in pengar för stödverksamhet
Då man använt rusmedel i flera år kan man behöva hjälp för att kunna ändra på sin livsstil och få ordning på vardagen. På organisationen KRANs lågtröskelmottagningar får man hjälp.
Förkortningen KRAN står för Kristliga blåbandsförbundet för Rehabiliteringsarbete bland Alkohol- och Narkotikamissbrukare i Svenskfinland. Det är en 40-årig organisation som jobbar för utsatta människor som berörs av missbruk.
KRAN rf erbjuder hjälp via fem olika mottagningar. De finns i Vasa, Esbo, Vanda och två i Helsingfors.
Stöd verksamheten
Betala in på konto FI12 4055 0011 7136 70, skriv "Tongåvan" i meddelandefältet.
Både missbrukare och anhöriga får stöd
Oroar du dig för ditt eget eller närståendes missbruk?
På KRANs lågtröskelmottagningar kan du få hjälp gratis och anonymt få veta om möjligheterna till ett bättre liv
- Man kan inte hjälpa en missbrukare att sluta använda rusmedel om hen själv inte vill det, säger Mette Strauss som är verksamhetsledare för KRAN rf.
Hon berättar att de på mottagningarna främst ger psykosocialt samtalsstöd. De som ger samtalsstödet är erfarenhetsexperter, som själv tagit sig ur ett liv med missbruk.
De ger information om var missbrukaren eller den anhöriga kan få hjälp - det må gälla att få tillbaka förtroendet till samhället och för olika instanser, att hitta bostad, att hjälpa med att ansöka om olika stöd från FPA, eller att till exempel hitta en tandläkare.
- Många missbrukare har väldigt dåliga tänder och behöver få dem lagade, säger Mette Strauss.
Klienterna som besöker KRAN:s mottagningar kommer ibland bara en gång, men vissa besöker mottagningarna under en längre tid.
Svårt att hitta finansiärer
KRANs administration finansieras av Social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA. Lågtröskelmottagningarna i sin tur finansieras med hjälp av ett tiotal kommunala och privata bidrag.
Mette Strauss konstaterar att det krävs ett stort jobb att få ekonomin att gå ihop i och med att deras målgrupper tyvärr inte är speciellt attraktiva för finansiärer.
Hon säger att det i Finland tyvärr råder en uppfattning om att missbruk är självförvållat.
- Vi ser missbruk som en beroendesjukdom och om man dessutom har en genetisk disposition, då är risken större för att man utvecklar ett beroende.
Insamlingen startar fredagen den 4.3.2022 kl 19:22 i Tongåvan, Yle Vega.