Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM-brons för Heta Veikkola – första medaljen på nästan 30 år för finländska damgångare: "Jag har drömt om det här, men trodde det aldrig"

Från 2022
Heta Veikkola under en gångtävling sommaren 2021.
Bildtext Heta Veikkola konstaterade att den två kilometer långa banan med en en kilometer lång stigning passade henne. Arkivbild.
Bild: Anssi Mäkinen/SUL

Heta Veikkola knep JVM-brons på tio kilometer gång i extrem hetta i Muskat, Oman. VM-medaljen är Finlands första för en damgångare sedan 1993. 18-åriga Veikkola kunde inte tro att det var sant.

Heta Veikkola gick i mål på tiden 48.11 och förlorade bara åtta sekunder mot tvåan Jiang Jinyania från Kina. Guldet gick till Jiang Yunyan, också hon från Kina. Veikkola blev 23 sekunder från segertiden.

– Jag har någon gång sett drömmar om det här, men trodde aldrig att jag skulle kunna vara världens tredje bästa i min egen åldersklass, säger den färska bronsmedaljören enligt friidrottsförbundet.

Senast en finländsk damgångare har vunnit en VM-medalj var år 1993 då Sari Essayah vann guld på 10 kilometer gång i Tyskland.

Ellen Seisto var den andra finländska deltagaren i tävlingen. Hon slutade på 33:e plats. Veikkola och Seisto placerade sig på sjätte plats i lagtävlingen.

Källa: Friidrottsförbundets pressmeddelande