Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Apoteken inväntar nya leveranser av jodtabletter – "Nästan var och varannan kund frågar efter dem"

Från 2022
Joditablettipakkauksia apteekin palvelutiskillä.
Bildtext Efterfrågan på jodtabletter har exploderat efter att Ryssland anföll Ukraina. Jodtabletter kan tas för att skydda sköldkörteln mot radioaktiv strålning, men endast på myndigheternas uppmaning.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Yle Åboland ringde tre apotek i Åboregionen. Alla hade slut på jodtabletter.

Rysslands anfall mot Ukraina har skapat oro också i Finland. Ett tecken på det är att efterfrågan på jodtabletter ökat vid apoteken.

Jodtabletter kan tas för att skydda sköldkörteln mot radioaktiv strålning i inandningsluften, vilket kunde bli aktuellt till exempel vid en kärnkraftsolycka eller om kärnvapen användes. Enligt instruktionerna ska jodtabletter tas endast på uppmaning av myndigheterna, inte annars.

Jodtabletterna är inte receptbelagda.

Enligt Försörjningsberedskapscentralen borde alla alltid ha jodtabeller hemma för säkerhets skull. Även husbolag, arbetsgivare, hälsocentraler och andra vårdinrättningar samt daghem bör ha jodtabletter i sina förråd, meddelar Försörjningsberedskapscentralen.

Försörjningsberedskapscentralen upprätthåller också egna lager med jodtabletter som kan delas ut ifall situationen blir akut.

Apteekin logo Kauppakeskus SYkkeessä LAhdessa
Bildtext De apotek som Yle Åboland talat med har slut på jodtabletter. Arkivbild.
Bild: Petri Niemi/Yle

Yle Åboland har ringt tre apotek i Åboregionen och de har alla slut på jodtabletter.

– Det ringer dagligen människor som frågar efter dem, och också vid apoteksdisken får vi frågor om jodtabletter. Det började förra torsdagen, det är det världspolitiska läget och nyheterna om kriget i Ukraina som lett till det, säger provisorn Jenny Holländer vid apoteket Kaarinan apteekki i S:t Karins.

Också provisorn Anneli Vikman vid Hansatorgets apotek i Åbo centrum säger att efterfrågan på jodtabletter ökade markant förra veckan.

– Nästan var och varannan kund frågar efter dem, säger Vikman.

Pargas apotek sålde slut på jodtabletterna i snabb takt förra veckan. Nu har apoteket gått över till att ta emot reservationer av kunder, säger farmaceuten Carita Törnroth.

– Vi har hur många reservationer som helst.

Nästan var och varannan kund frågar efter dem

Anneli Vikman, provisor

Alla tre apotek uppger att partihandlaren uppskattat att mer jodtabletter kan levereras till apoteken nästa vecka eller veckan därpå.

Anneli Vikman vid Hansatorgets apotek manar till lugn och påminner om att jodtabletter inte ska tas i förebyggande syfte.

– Det viktigaste skulle vara att barn och gravida kvinnor får jodtabletter om det behövs. För personer över 40 år har de inte ens så stor effekt.

Även Strålsäkerhetscentralen uppger att jodtabletternas effekt för personer över 40 år är mycket liten.

– Vi får hoppas att vi inte behöver ta jodtabletter över huvud taget, säger Anneli Vikman.

Diskussion om artikeln