Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Strålsäkerhetscentralen: Attacken mot kärnkraftverket i ukrainska Zaporizjzja utgör ingen fara för Finland

En man pekar på en karta över kärnkraftverket i Zaporizjzja.
Bildtext Internationella atomenergiorganet IAEA:s generaldirektör Rafael Grossi informerade på morgonen den 4 mars om attacken mot Zaporizjzja kärnkraftverk. Senare under dagen meddelade Grossi att han vill diskutera kärnkraftssäkerhet med Ryssland och Ukraina.
Bild: Lehtikuva

Risken för en kärnkraftsolycka i Zaporizjzja är tills vidare liten. Även om en sådan inträffar utgör det ingen direkt fara för Finland, säger man på Strålsäkerhetscentralen Stuk.

Världen fördömer den ryska attacken på det ukrainska kärnkraftverket Zaporizjzja. Attacken utlöste en brand som man nog fick under kontroll, och kraftverket är nu i ryska händer.

Det är olagligt att attackera kärnkraftverk enligt internationell lag och Ryssland anklags för grov vårdslöshet.

Efter att Ryssland tagit kontrollen över kärnkraftverket fick personalen fortsätta sköta om de sex reaktorerna på området och försätta dem i viloläge.

Också en allvarlig olycka på ett ukrainskt kärnkraftverk skulle inte förorsaka strålning som kräver skyddsåtgärder i Finland

― Stuks överdirektör Petteri Tiippana

Stuks överdirektör Petteri Tiippana säger att folk i Finland inte behöver vara oroliga och att den bedömningen också gjorts i till exempel Sverige.

– Också i en allvarlig olycka på ett ukrainskt kärnkraftverk skulle det inte förorsaka strålning som kräver skyddsåtgärder i Finland. Det är vårt centrala budskap just nu, säger Tiippana.

Däremot skulle en olycka kunna förorsaka en allvarlig situation i Ukraina, och i värsta fall över ett område på några hundra kilometer i varje riktning, enligt Stuk. I värsta fall kunde det alltså drabba delar av Ryssland, och eventuellt Moldavien och Belarus.

Petteri Tiippana är Strålsäkerhetscentralens överdirektör.
Bildtext Petteri Tiippana är Strålsäkerhetscentralens överdirektör.
Bild: Lehtikuva

En olycka är inte just nu sannolik i Zaporizjzja, men i Ukraina finns ytterligare tre kärnkraftverk som Ryssland kan tänkas vilja kontrollera.

Missilattacker av olika slag förorsaka skada på ett kärnkraftverk, säger Stuks experter, så om Ryssland fortsätter attackera kärnkraftverk finns en risk för en olycka.

I Zaporizjzja var varken reaktorerna eller de byggnader där deras säkerhet sköts i fara.

IAEA vill möta Ryssland

Ett annat orosmoment i Zaporizjzja är informationsgången efter det ryska övertagandet.

Strålning övervakas i huvudsak genom direktkontakt med Internationella atomenergiorganet IAEA och lokala strålsäkerhetsmyndigheter, men nu har Ukraina inte nödvändigtvis tillgång till uppgifter från Tjernobyl, som Ryssland erövrade för en vecka sedan.

Det finns också en oro över att Ryssland medvetet skulle undanhålla information om strålningsnivåerna för att sprida osäkerhet i Europa.

IAEA har därför bett om ett möte med Ryssland och Ukraina där spelregler kring kärnkraftssäkerhet skulle cementeras, skriver bland annat Financial Times.

Inte samma situation som Tjernobyl 1986

Ukrainas ledning har starkt fördömt attacken på Zaporizjzja och varnade för att en olycka kunde bli tio gånger värre än Tjernobyl, men enligt Stuk är det sannolikt en överdrift.

– Vår bedömning är att följderna inte skulle vara lika illa som Tjernobyl i tiderna – då man talar om att hela Europa skulle vara förlorat i en potentiell olycka så är det ett mycket överdrivet budskap, säger Stuks biträdande direktör Tomi Routamo.

Routamo säger att kärnkraftverket i Zaporizjzja är nyare och säkrare byggt än det i Tjernobyl. I Tjernobyl skedde också flera fel efter varandra, vilket utlöste en explosion.

Kärnkraftverket i Tjernobyl.
Bildtext Kärnkraftverket i Tjernobyl har varit ur bruk sedan olyckan 1986. För en vecka sedan tog Ryssland kontrollen över området.
Bild: Johanna Aulén

Det var år 1986 som reaktor fyra i kärnkraftverket Tjernobyl exploderade. Värst drabbades Belarus, Ukraina och de närmaste delarna av Ryssland i olyckan, men också i Finland vidtogs åtgärder. Bland annat påverkades livsmedelsförsörjningen genom att strålningsnivåerna i vissa livsmedel blev högre.

Då ryska styrkor erövrade Tjernobyl under invasionens andra dag slog de upp radioaktivt damm från markytan. Det ledde till förhöjda strålningsnivåer, men enbart på området.

Ät inte jodtabletter förrän du uppmanas göra det

Pia Vesterbacka, direktör på Stuk, förtydligade på informationstillfället i förmiddags användningen av jodtabletter i Finland.

– Medicinsk jod skyddar sköldkörteln mot strålning – det gör för övrigt inte livsmedelsjod, säger Vesterbacka.

Många har köpt jodtabletter efter invasionen av Ukraina, och det finns faktiskt en ständig rekommendation i Finland som säger att man ska ha jodtabletter hemma.

Men just nu ska man inte äta tabletter. Det ska man göra då myndigheterna säger att man ska, för effekten är väldigt tidsbunden, säger Stuk-direktören Pia Vesterbacka.

– Det är också viktigt att komma ihåg att jodtabletterna enbart skyddar sköldkörteln, och att skyddsåtgärd nummer ett mot strålning är att söka sig inomhus, säger Vesterbacka.

Enligt Vesterbacka behöver man heller inte vara orolig för att jodtabletterna i vissa apotek tagit slut. Hyllorna borde vara fyllda snart igen, och åtminstone finns det tillräckligt med tabletter i Finland.