Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Therese Johaug avslutar karriären: "Det finns en tid för allt"

Från 2022
Uppdaterad 04.03.2022 16:19.
Johaug med norska flaggan.
Bildtext Johaug vann tre individuella OS-guld i Peking.
Bild: AFP / Lehtikuva

En av tidernas främsta skidåkare lägger av. Den här säsongen blir Therese Johaugs sista på elitnivå. Det meddelar den norska skidstjärnan på sociala medier.

Therese Johaug har tillhört världseliten i över 15 år men snart är den framgångsrika karriären över. Nästa vecka kör Johaug sina sista tävlingar.

"Jag vill egentligen inte att resan ska ta slut men det finns en tid för allt. Jag tror att det nu är dags för mig att göra annat än att satsa heltid på längdskidåkning", skriver Johaug på sociala medier.

Johaug tog sitt första individuella mästerskapsguld på hemmaplan i Holmenkollen för elva år sedan. I morgon tävlar hon på samma plats för sista gången framför den norska publiken.

"Det var starten på ett äventyr som har tagit mig till platser som jag aldrig trodde jag skulle nå. På många sätt känns det som cirkeln sluts på lördag då jag står på startlinjen för ytterligare en tremil i Holmenkollen".

"Ett genomtänkt val"

Före tremilen i OS för två veckor sedan meddelade Johaug att det skulle bli hennes sista tävling i ett olympiskt spel. Dagens besked kommer inte som någon överraskning för managern Jørn Ernst.

– Vi har talat om det länge så det är ingen överraskning. En era är över och för henne är det rätt att göra. Det är ett genomtänkt val och ingen impulshandling, säger han till NRK.

Under sin långa karriär har Johaug vunnit fyra OS-guld och 14 VM-guld.

I september 2016 testade hon positivt för en anabol steroid och stängdes av i 18 månader. På grund av avstängningen missade hon VM 2017 och OS 2018.

– Det var en hemsk tid men hon hanterade det på ett fantastiskt sätt. Hon har egenskaper som är unika på många olika sätt, säger Ernst.

Avslutningen sker i Falun

I världscupen har Johaug vunnit 80 individuella tävlingar och stått på pallen 147 gånger. Tillsammans med Marit Bjørgen, som lade av 2018, har Johaug dominerat längdskidåkningen under en lång tid.

– Therese och Marit har varit ledstjärnor inom norsk längdskidåkning och idrott. De har gått hem hos många, säger NRK:s skidexpert Torgeir Bjørn.

Johaugs sista världscuptävlingar blir i Falun nästa helg. Internationella skidförbundet Fis har försökt hitta en ersättande ort för världscupavslutningen som skulle ha gått i Ryssland men inte lyckats.

Därmed blir Falun sista destination den här säsongen där man tävlar i sprint, distanslopp och mixedtävlingar.

Diskussion om artikeln