Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

S-gruppen avslutar all affärsverksamhet i Ryssland – kriget i Ukraina satte stopp för verksamheten

Från 2022
Prisma med text på ryska.
Bildtext S-gruppen har inga planer på att återuppta verksamheten i Ryssland just nu.
Bild: Juha Metso / AOP

S-gruppen kommer att avsluta all sin verksamhet i Ryssland. Totalt har S-gruppen 16 Prisma-varuhus och tre Sokos-hotell i Ryssland.

SOK:s koncernchef Hannu Krook säger att det inte längre fanns några förutsättningar för att fortsätta verksamheten i Ryssland efter att kriget började.

– Den främsta anledningen är det ryska kriget i Ukraina, säger Krook.

En annan orsak till att handelsgruppen drog sig tillbaka från Ryssland att sanktioner relaterade till kriget gjorde det näst intill omöjligt att fortsätta verksamheten.

– Penningöverföringar är väldigt svåra att göra. Det går inte heller att göra något med sanktionsbelagda företag och individer, verksamheten blev svår.

Mätt i omsättning kommer upphörandet av verksamheten inte vara en allt för stor smäll för S-gruppen. I fjol uppgick försäljningen i Ryssland till 110 miljoner euro, vilket är 0,9 procent av S-gruppens detaljhandelsförsäljning.

Enligt Krook har varuhusen hittills varit olönsamma. Hotellen gav vinst tills coronaviruset satte käppar i hjulen.

Hannu Krook.
Bildtext SOK:s koncernchef Hannu Krook.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Hotellbokningar avbryts, inga leveranser till Prisma

Butikerna och hotellen börjar nu stängas i rask takt. Hotellen fick information om stängningen i dag och nu inleds avbokningarna på hotellen.

– Det kommer inga fler nya produkter till butikerna, så de tar slut ganska snabbt. Däremot kan det vara en utmaning att få dit arbetare i den här situationen.

Det finns ännu inget beslut om vad som ska hända med produkterna som blir kvar på hyllorna. Många andra saker ska det fortfarande också tas beslut om.

S-gruppen har cirka tusen anställda i Ryssland. Krook säger att man tar hand om personalrelaterade frågor.

SOK uppger per mejl till Svenska Yle att man hyrt majoriteten av fastigheterna i Ryssland.

Två butiker och ett hotell är i SOK:s ägo och man utreder för tillfället vad som ska göras med dem.

Inga planer på att återvända till Ryssland

De senaste dagarna har många finländska företag dragit sig ur rysk verksamhet eller åtminstone lagt den på is på grund av Rysslands krig mot Ukraina.

S-gruppen har fått kritik, bland annat på diskussionsforum, för att det fortfarande finns i butiker öppna i Ryssland.

– Vi är medvetna om det här, men det är stora komplexa saker. Det finns många olika intressenter med vilka det här behöver utredas, man kan inte bara rapportera vad som görs. Vi har arbetat med ryska advokater hela veckan.

Enligt Krook finns det inga planer på att S-gruppen skulle återvända till Ryssland.

– Nu drar vi oss därifrån och det händer säkert att någon fattar ett beslut någon gång. Det finns för närvarande inga planer på att fortsätta.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets text "SOK:n pääjohtaja Hannu Krook: Sota teki toiminnan Venäjällä mahdottomaksi – "Paljon saa tapahtua, että joku joskus tekisi päätöksen jatkaa". Översättningen är gjord av Emil Friman.