Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Professor: "Av Putins retorik kan man konstatera att han lever i en fantasivärld"

Från 2022
En man i kostym, Rysslands president Vladimir Putin, tittar uppåt framför en rysk flagga.
Bildtext Vad vill Putin egentligen?
Bild: THIBAULT CAMUS/EPA-EFE/All Over Press

Ord är makt och det språk som används i kristider är därför extra viktigt. Det är via språket vi formar hur vi ser på verkligheten, hur vi avgör vad som är sant eller falskt. Men Putins språk är i dag förvirrat, det säger Barbara Lönnqvist.

Barbara Lönnqvist som är professor emerita i ryska språket och litteraturen har tidigare talat om att det ryska språket under sovjettiden var "ockuperat" av en ideologi men språket i dagens Ryssland är inte mycket bättre.

– Den mentala förvirring som sovjettidens språk skapade hos människor, den har nu gått över i en ny mental förvirring.

Att språket är viktigt förstod Putin direkt. Lönnqvist påpekar att då Putin kom till makten satte han genast igång med att ta över tv-stationer i Ryssland.

– Det var fråga om att få makt över språket, därför tog man över tv. Tv-stationerna är det mest centrala vad gäller det språk som går ut över hela landet.

Han lever i en fantasivärld, hans språk är kvar i det förgångna

― Barbara Lönnqvist

1990-talet var en kaotisk tid i Ryssland och många människor var villrådiga inför det som hände och då var det viktigt hur tv-kanalerna framställde saker och ting.

På 1990-talet hade det ändå uppstått en frihet i rysk media vilket för många människor blev än mer förvirrande. Den sovjetiska mediepropagandan var ändå mycket fast och förutsägbar men nu tvingades människor att välja vad de skulle tro på av det som sades och visades.

När tv under Putins 20 år vid makten blivit allt mer förenklad och endimensionell har vissa människor funnit ett stöd i den, i synnerhet som de känner igen vissa kodord, sådana som Rysslands "storhet", väst är "våra fiender", det vill säga mycket av retoriken från kalla krigets dagar, påpekar Lönnqvist.

– Putin har inte själv skapat den retorik som han nu använder, den har bara ytterligare förstärkts. Han vill se sig själv som en återupprättare av Sovjetunionen och segern ska uppnås genom krig.

– Han lever i en fantasivärld, hans språk är kvar i det förgångna. Hur kan han tala om att Ukraina är fullt av nazister, att landet ska denazifieras och så har hans armé just bombat Babij Jar, ett minnesmärke över vad de verkliga nazisterna gjorde i Ukraina under andra världskriget.

Vladimir Putin sitter vid ett långt bort
Bildtext Vem lyssnar Putin på? Vem når hans öra? Här är Putin i möte med försvarsminister Sergej Shoigu och generalstabschefen Valery Gerasimov i Moskva den 27 februari 2022.
Bild: Lehtikuva

Idag är kontrollen över media stenhård i Ryssland, de kritiska rösterna i tv eller radio har tystats och även kontrollen på sociala medier har hårdnat.

Att orden är viktiga har också blivit tydligt då man följt hur de styrande i Ryssland talat om kriget som en “specialoperation” istället för att säga “krig”. I krigstid är ett sådant språk ändå inget nytt.

– Finska vinterkriget kallades i sovjetiska historieböcker för “den finska kampanjen”, men vad var det för en kampanj? Jo, en kampanj att göra Finland kommunistiskt.

Lönnqvist menar också att det språk som Putin och männen i hans närmaste krets använder har förändrats sedan början av 2000-talet.

– Om till exempel utrikesminister Lavrov tidigare talade mer som en man som umgås med diplomater så talar han nu som en kvartersbuse. Putin och männen kring honom talar, allt efter sin härskare, gatans språk med inslag från språket hos kriminella. Men det är Putins eget språk från bakgatorna i Leningrad där han växte upp.

De kritiska rösterna

De som under åren opponerat sig mot Putin har antingen mördats, kastats i fängelse eller flytt landet.

Idag blir folk fängslade ifall de protesterar mot kriget men ändå förekommer det protester och många inom kulturbranschen och även vetenskapsmän har publicerat fördömanden. Men enligt Lönnqvist har de väldigt liten betydelse just nu.

– Det skrivs olika petitioner av kulturpersoner och bland vetenskapsmän om att "vi är emot kriget", men vem är inte emot krig?

– Det här kriget kommer att avgöras, som så många andra krig, på slagfältet. Följande steg är när kretsen kring Putin ska våga göra sig av med honom, få honom att avgå. Det är de som nu måste avgöra. För nu finns inte längre tid för ett folkets uppror.

President Vladimir Putin läser dokument med en penna i ena handen samtidigt som han för andra handens fingrar till munnen.
Bildtext Har Putin läst Krig och fred, en av de mest kända ryska klassikerna? Här under ett möte 2014 i Putins residens utanför Moskva.
Bild: EPA/All Over Press

Har Putin läst Krig och fred?

Barbara Lönnqvist har översatt Tolstojs episka roman Krig och fred till svenska. Det är en roman som skildrar krigets realiteter och därför en bok som många nu läser för att på något vis greppa det som sker men Lönnqvist drar också paralleller till dagens värld.

– Då Napoleon tränger in i Ryssland förstår han inte hur stort landet är, han avancerar snabbt mot Smolensk och Moskva och ryssarna drar sig undan. Men Napoleon glömmer att säkra linjen bakåt, den så kallade trossen och bönderna i Ryssland vägrar sälja mat och hö till soldaterna. Och jag undrar nu då den ryska armén tränger in i Ukraina, har de alls någon tross? Blitzkriget lyckades ju inte.

– Putin har ju trott att armén ska välkomnas med öppna armar, vilket visar att han inte är vid sina sinnens fulla bruk. Varenda ukrainare som kan hålla i ett vapen står nu där beredd till försvar medan Putin skickar unga, skräckslagna pojkar i strid, av vilka många inte ens visste att de skulle ut i ett verkligt krig.

– Putin offrar människor på den här vansinniga idén eller fantasin om att återupprätta Sovjet, han offrar människor som ingenting fått då stora delar av Ryssland, särskilt i norra och centrala Ryssland, fått förfalla medan staten och en allt rikare krets kring Putin levt på olja, gas och metaller.

– Jag vet inte hur det här ska sluta, Putin har ju redan personligen förlorat men Ryssland måste kravla sig någonstans efter det här.