Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges statsminister besöker Finland i dag – så ser Natodebatten ut i Sverige

Från 2022
Uppdaterad 05.03.2022 16:36.
Magdalena Andersson ja Peter Hultqvist tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Sveriges statsminister Magdalena Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist besöker Finland på lördag.
Bild: Paul Wennerholm / AFP

Sveriges statsminister och försvarsminister besöker Finland på lördag. Besöket sker samtidigt som Natodiskussionen i båda länderna går het.

President Sauli Niinistö har bråda dagar. På fredag kväll träffade han USA:s president Joe Biden och på lördag ska han tillsammans med statsminister Sanna Marin och försvarsminister Antti Kaikkonen ta emot Sveriges stats- och försvarsminister.

Enligt det officiella programmet ska de diskutera Rysslands väpnade angrepp mot Ukraina, den allvarliga säkerhetspolitiska utvecklingen och samarbetet mellan Sverige och Finland. Samtidigt har diskussionen om Natomedlemskap seglat upp som en stor fråga i båda länderna.

Natos generalsekreterare, Sveriges och Finlands försvarsministrar
Bildtext Sveriges överbefälhavare Micael Bydén tillsammans med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. I bakgrunden Finlands och Sveriges försvarsministrar.
Bild: Fredrik Sandberg / EPA

I både Finland och Sverige har färska mätningar visat att en majoritet av befolkningen stöder ett Natomedlemskap och det har rapporterats om att det i båda ländernas socialdemokratiska statsministerpartier pågår intensiva Natodiskussioner.

I Sverige är Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet Natopositiva. Under fredagen meddelade tidigare Natoskeptiska Sverigedemokraterna att de är beredda att ompröva sin hållning till försvarsalliansen.

Ändrar Sverigedemokraterna åsikt skulle en majoritet av den svenska riksdagen vara för ett Natomedlemskap.

Försvarsministern: “Inga planer på att förändra säkerhetspolitiken”

Den ryska attacken mot Ukraina har på kort tid lagt flera bollar i rullning i Sverige. Likt Finland gick man emot praxis och skickade vapen till Ukraina efter ett snabbt beslut i riksdagen tidigare i veckan. Det är första gången sedan det sovjetiska angreppet på Finland 1939 som Sverige skickar vapen till ett krigande land.

Dessutom lovade statsministern i ett sällsynt tal till nationen att totalförsvaret ska rustas upp.

Men på frågan om ett eventuellt Natomedlemskap har man varit tydlig.

– Vi har inte planerat att förändra den svenska säkerhetspolitiska grunddoktrinen, det vill säga militär alliansfrihet, sa försvarsminister Peter Hultqvist till Svenska Yle samma morgon som Ryssland attackerat Ukraina.

Yhdysvaltalaisia sotilaskuorma-autoja Puolassa.
Bildtext Natostyrkor i Natolandet Polen.
Bild: Wojtek Radwanski / AFP

Trots att Sverige och Finland tillsammans närmat sig Nato under Peter Hultqvist tid som försvarsminister har ett eventuellt medlemskap i försvarsalliansen aldrig varit aktuellt för den socialdemokratiska regeringen. Bland socialdemokrater har man betraktat den militära alliansfriheten som en del av en nationell identitet.

Men under ytan har det bubblat.

Finsk debatt skakar om svenska socialdemokrater

Flera stora socialdemokratiska profiler har uttalat sig positivt om ett medlemskap. Den finländska Natodebatten har skapat “skalv” inom den svenska politiken och inom socialdemokratin sa Svenska Dagbladets politiska kommentator Annie Reuterskiöld i P1 i fredags.

Enligt källor till Svenska Dagbladet har centrala S-företrädare som nyligen varit starkt emot ett svenskt medlemskap börjat tveka.

– Jag tror att de allra flesta i vår ledning tänker ungefär likadant. Det pågår en rörelse i partiet, till och med ganska hårda Natomotståndare har fått sig en tankeställare, säger en mångårig inflytelserik socialdemokrat till tidningen.

Stefan Löfven viskar något i Madgalena Anderssons öra.
Bildtext Magdalena Andersson blev vald till Socialdemokraternas partiledare i början av november 2021.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Också SVT:s politiska kommentator Mats Knutsson skriver att ett fortsatt växande opinionsstöd för ett svenskt medlemskap kan leda till att Socialdemokraterna ändrar ståndpunkt i frågan.

Det är även valår i Sverige i år och det har rapporterats om att det kan vara svårt för Socialdemokraterna att vara ansiktet utåt för nej-sidan om en majoritet av befolkningen är för ett Natomedlemskap.

Natomotstånd hos Vänstern

Trots en höjd hotbild från Ryssland säger det svenska Vänsterpartiet nej till Nato. Enligt partiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson vill man att Sverige ska kunna fatta helt självständiga försvars- och säkerhetspolitiska beslut.

– Befinner vi oss i en allians har vi inte längre den möjligheten helt och hållet. Dessutom finns det länder i Nato som vi inte vill ha militära samarbeten med, exempelvis Turkiet, säger Gunnarsson till Dagens Nyheter.

Hanna Gunnarsson tror att Sverige ändå skulle tvingas följa Finlands exempel om Finland skulle gå med i Nato. Annars skulle Sverige bli det enda nordiska landet utanför alliansen.

– Sverige och Finland har så pass nära diskussioner i försvars- och säkerhetsfrågor att jag är övertygad om att vi kommer göra saker tillsammans. Vi måste göra det tillsammans, antingen stå utanför eller gå med. Jag tror inte att Finland bara går med och vi hänger på, säger hon till Dagens Nyheter.

Finskt-svenskt försvarssamarbete fördjupas

Sverige och Finland har sedan 2014 fördjupat sitt försvarssamarbete i snabb takt. Sedan Antti Kaikkonen blev försvarsminister år 2019 har han träffat sin kollega Peter Hultqvist nästan 40 gånger. Senast sågs de i onsdags på Gotland då finska och svenska stridsflygplan, stridsladdade med skarpa robotar, övade tillsammans.

Samma dag kränkte fyra ryska stridsplan svenskt luftrum.

ryska stridsplan på håll.
Bildtext Svenska försvarsmakten fotograferade ryska stridsflygplan som kränkte svenskt luftrum öster om Gotland.
Bild: Svenska Försvarsmakten

Samtidigt som Finland och Sverige har fördjupat sitt samarbete har man också blivit en allt närmare partner till Nato. I fredags meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att Finland och Sverige kommer att vara inbjudna till alla Natodiskussioner om läget i Ukraina, vilket i praktiken innebär att man har samma information som Natoländerna om situationen i landet.

Förutom information övar man också tillsammans. Den 18 mars drar den stora Natoövningen Cold Response igång i Norge. Finland och Sverige deltar som enda icke-medlemmar i övningen.

Finland kommer under Cold Response-övningen tillsammans med svenska trupper att delta i den norska arméns försvar av Norge mot utländska styrkor. De utländska styrkorna består bland annat av amerikanska och brittiska soldater.