Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

STT-enkät om Nato-frågan: Vänsterförbundet är för en folkomröstning, SFP motsätter sig – flera partier ser risker

Från 2022
Sauli Niinistö skakar hand med Jens Stoltenberg.
Bildtext Enligt Yles mätning stöder 53 procent av finländarna att Finland går med i militäralliansen Nato. Arkivbild från 2016 då president Sauli Niinistö träffade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
Bild: Stephanie Lecocq / EPA

En färsk STT-enkät om riksdagspartiernas inställning till en eventuell Natoomröstning visar att flera partier tvekar. Bara Vänsterpartiet är entydigt för en folkomröstning.

STT har frågat riksdagspartiernas gruppledare per e-post hur partierna ser på frågan om en folkomröstning om Nato. Flera av de tillfrågade nio partierna varnar för att en folkomröstning är ett riskfullt och långsamt sätt att hantera ett eventuellt medlemskap i Nato.

Nato förutsätter att ett land som ansöker om medlemskap ska ha tillräckligt stöd bland folket, men hur det stödet ska visas får landet själv avgöra.

På STT:s fråga svarar SFP:s Anders Adlercreutz att han inte tycker att en folkomröstning är rätt väg att gå för att avgöra säkerhetspolitiska frågor.

– Det är inte bara en långsam process, den är också sårbar för extern påverkan, varnar han.

De Grönas Atte Harjanne tar också fasta på riskerna.

– Även om en folkomröstning i sig ger ett beslut ett tydligt mandat så finns det inbyggda risker, så man bör utvärdera behovet och motiveringarna i relation till situationen, svarar Harjanne, som inte tycker att en folkomröstning är en förutsättning för ett medlemskap.

VF det enda partiet som förutsätter folkomröstning

Kristdemokraternas Päivi Räsänen konstaterar att en folkomröstning skulle vara det bästa sättet att mäta medborgarnas stöd, men att risken för yttre påverkan finns och att en omröstningsprocess är långsam.

Samlingsapartiets Kai Mykkänen varnar i sin tur att en folkomröstning skulle innebära en längre tidsperiod då någon kunde försöka skapa oreda i situationen i Finland.

Vänsterförbundet är det enda av partierna som entydigt konstaterar att partiet förutsätter en folkomröstning som visar att majoriteten av befolkningen står bakom medlemskapet.

SDP Antti Lidtman formulerar sig försiktigt och konstaterar att "en säkerhetslösning bör vara förankrad i ett omfattande stöd bland finländarna", men vill se riksdagens utrikes- och säkerhetspolitiska och försvarspolitiska redogörelser uppdaterade eftersom situationen har förändrats.

Centern uppger att ett eventuellt medlemskap bör ha en betydande majoritet av befolkningen bakom sig.

Sannfinländarnas Ville Tavio säger att han tidigare var för en folkomröstning, men att det inte just nu är motiverat att rösta om Nato. Han påpekar att folkomröstningar i Finland inte är bindande, utan riktgivande, så ett eventuellt beslut ska ändå fattas av riksdagen.

Harry Harkimo från Rörelse nu tar inte ställning till hur frågan går vidare, utan litar på att presidenten tillsammans med den utrikespolitiska ledningen kan sköta frågan.

Källa: STT