Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin vill trygga vattentillförseln till Krim – Mariupol viktig för landförbindelsen till Krim

Från 2022
En bred kanal i ett slättlandskap med bebyggelse på vänster sida.
Bildtext Vatten flödar igen till Krim i kanalen som Ukraina blockerade efter den ryska ockupationen av Krim 2014.
Bild: STELLA Pictures/abaca press

Ryssland ockuperade Krimhalvön år 2014, men för att få Krim att fungera behövs både vattenförsörjning och en landrutt från Ryssland till halvön. Den nya offensiven har redan gett Kreml vattnet.

Kanalen från floden Dnepr till Krim har öppnats igen, meddelade en talesman för det ryska försvarsministeriet torsdagen den 24 februari, samma dag som storanfallet mot Ukraina hade inletts.

I Finland låter en kanal kanske oviktig, men för Ryssland var det en viktig sak.

Innan det ryska krigsmaskineriet ockuperade Krim fick invånarna på Krimhalvön hela 85 procent av sitt sötvatten via kanalen. Efter ockupationen stängde ukrainarna kanalen med betong.

Kanalen hade byggts under Sovjettiden för att föra vatten från Dnepr till Krim, som lider av vattenbrist.

Året innan ockupationen odlades 130 000 hektar jord på Krim, medan siffran fyra år senare hade sjunkit till 14 000. Det blev helt enkelt dyrt för Ryssland att underhålla halvön.

Landvägen till Krim

En markförbindelse till Krim skulle göra det mycket enklare för Kreml att flytta både människor och förnödenheter till och från Krim. För närvarande har Ryssland bara en bro till halvön, vid Kertjsundet som skiljer Svarta havet från Azovska sjön.

Om Ryssland får kontroll över Ukrainas östra Svartahavskust blir Azovska sjön ett ryskt innanhav.

Vid Azovska sjön har Ukraina har två viktiga hamnar: Berdjansk, med cirka 120 000 invånare före kriget, och Mariupol, som hade drygt 450 000 invånare.

Om man landvägen vill ta sig från Ryssland – och ryskkontrollerade Luhansk och Donetsk – till Krim ligger Mariupol alltså där vägen är som kortast. För att få sin landväg till Krim måste Kreml ta Mariupol.

Zaporizjzja ger elektricitet

Det ryska anfallet i södra Ukraina har avancerat från två håll. Eftersom Ryssland hade en ansenlig militär styrka på Krim har man därifrån kunnat anfalla åt tre håll, i de östra delarna dessutom med stöd från Donetsk.

En dryg vecka efter att offensiven inleddes intog de ryska trupperna Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja norr om Krimhalvön.

Kärnkraftverket ligger sydväst om en stad med samma namn vid floden Dnepr. I staden finns även Dneproges vattenkraftverk.

Längre åt söder och väster fortsätter det ryska angreppet väster om Dnepr. Staden Cherson har redan fallit i ryska händer och offensiven fortsätter västerut mot hamnstaden Mykolajiv.

Väster om Mykolajiv finns Odessa, Ukrainas största hamnstad med en miljon invånare före kriget och ett hinder om Vladimir Putin vill skära av Ukrainas tillgång till Svarta havet helt och hållet.

Källor: Reuters, BBC, Bloomberg, New York Times