Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Marin och Andersson fåordiga efter träff – samtalen fortsätter med Niinistö och mellan försvarsministrarna

Uppdaterad 05.03.2022 16:35.
Finlands och Sveriges statsministrar möts i Villa Bjälbo - Spela upp på Arenan

Det förändrade säkerhetsläget i Europa diskuteras på hög nivå när Sveriges statsminister och försvarsminister besöker Helsingfors under lördagen.

Statsminister Sanna Marin och hennes svenska kollega Magdalena Andersson svarade på journalisternas frågor på en presskonferens i Villa Bjälbo efter sitt sammanträde på lördagen.

Sanna Marin konstaterade igen att Finland fördömer Rysslands angrepp på Ukrainas suveränitet och också Belarus inblandning i konflikten.

Marin sa också att Finland och Sverige nyligen har beslutat att gå in för ett närmare samarbete med Nato, men gick inte in på några detaljer.

Magdalena Anderson framhöll i sin tur att det Ryssland har gjort faktiskt är en invasion och ett angrepp mot säkerhetsläget i Europa. Hon påpekade också att säkerhetsläget har förändrats.

MNNA-status?

På en fråga om Finland och Sverige ansöker om så kallad MNNA-status som viktig allierad utanför Nato av USA svarade Sanna Marin att hon inte vill kommentera det i det här skedet. Hon påpekade att de två försvarsministrarna fortfarande sammanträder, så dagens samtal är inte över.

MNNA (Major non-NATO ally)-status omfattar inte en säkerhetsgaranti av den typ som ingår i den omtalade femte artikeln i Natofördraget, men rollen som viktig allierad innebär att MNNA-länder får flera förmåner i förhållande till den amerikanska försvarsindustrin.

Samtal om samtalen i Washington

Magdalena Andersson och Sanna Marin ska senare under lördagen träffa president Sauli Niinistö.

Sveriges statsminister och försvarsminister Peter Hultqvist får alltså en färsk rapport om Niinistös besök hos USA:s president Joe Biden i Vita huset och de samtal han förde där.

De svenska ministrarna besöker Finland för att diskutera det förändrade säkerhetspolitiska läget i Europa med Niinistö, Marin och försvarsminister Antti Kaikkonen.

Du kan se Marins och Anderssons pressträff på Arenan genom att klicka på huvudbilden i den här artikeln.